BiHVijesti

Schmidt u Potočarima: Niko ko želi bolju budućnost ne smije negirati genocid
Smatra da se mora ojačati sam rad i mogućnosti Memorijalnog centra u Potočarima.

Ko želi bolju budućnost, ne smije negirati genocid i ne smije zanemarivati ono što se desilo, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt prije početka konferencije pod nazivom “Srebrenica – kolektivno pamćenje”, koja se danas održava u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida, prenosi agencija Anadolija.

„Na ovom mjestu i na današnji dan, zahvaljujući Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i Svjetskom jevrejskom kongresu održavamo ovu veoma važnu konferenciju vezano za zajedničko pamćenje, a kako bismo obilježili ono što se dogodilo ovdje u Srebrenici. Ova konferencija je signal i znak svima da niko, ko želi bolju budućnost, ne smije negirati genocid i ne smije zanemarivati ono što se desilo”, istakao je on.

Naglasio je da „ne samo da je iznenađujuće nego je i šokantno da još i toliko vremena nakon onoga što se dogodilo ovdje, ne možemo doći do zajedničkog stanovišta o dešavanjima iz prošlosti“.

„Ono što se dogodilo ovdje zaista je užasno i moram reći da ću već danas i sutra raditi na tome da svi oni koji negiraju genocid i nastavljaju tim putem, da se protiv njih poduzmu pravne radnje i da se krivično gone. Zbog toga će upravo sutra sa mnom u delegaciji biti i glavni tužilac iz Bavarije s nekoliko svojih kolega koji inače rade na slučajevima, predmetima negiranja holokausta, a kako bismo iznašli koje su to najbolje radnje koje se mogu poduzeti protiv osoba koje negiraju genocid“, rekao je Schmidt.

Vrijeđanje porodica žrtava

Smatra kako se mora ojačati sam rad i mogućnosti Memorijalnog centra u Potočarima.

„Da se radi kako na komemoraciji, tako i edukaciji. Moramo osigurati da se svi oni koji ovdje borave osjećaju dobro. To se posebno odnosi na porodice žrtava protiv kojih se često na ružan način postupa, odnosno koje često vrijeđaju na neprihvatljiv način”, dodao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju organiziraju Memorijalni centar Srebrenica, Svjetski jevrejski kongres i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Delegacija svjetskog jevrejskog kongresa broji 17 osoba, a predvodi je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.Izvor
balkans.aljazeera.net

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button