BiHVijesti

Rudari najavili masovne proteste 1. avgusta ispred zgrade Elektroprivrede u Sarajevu
Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH za 1. vugust je najavio masovni protest rudara pred zgradom Elektroprivrede u Sarajevu, a zbog neisplate plata za zeničke rudare uprkos nalozima koje je uputila Vlada FBiH.

Odluka o organizovanju protesta Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH donesena je danas, a najavljen je dolazak svih članica sindikalne organizacije.

Protest se organizuje povodom aktuelne situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te ignorisanje zaključaka sa sastana održanog 27. jula 2023. godine između predstavnika Vlade FBiH i SSRRFBiH od Elektroprivrede BiH kojim bi se omogućilo poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti urdarstva u FBiH.

Kako je najavljeno, protest će se održati u utorak, 1. augusta ispred zgrade Elektroprivrede BiH s početkom u 11 sati i trajat će do 14 sati.

Predsjednik SSRRFBiH Sinan Husić jučer je u razgovoru za Klix.ba kazao kako će rudari pokazati jedinstvo te da ovo nije put kojim se treba raditi energetska tranzicija u BiH. Naglasio je i da je potrebno u zeničkom rudniku uraditi restruktuiranje, poduzeti mjere i radnje kojima bi se smanjio broj uposlenih jer 180 radnika u proizvodnji ne može zarađivati plate za 830 uposlenih.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button