Vijesti

Erdogan o Srebrenici: Turska je mnogo jača nego prije 28 godina, nećemo dozvoliti da se ponovi
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se putem video linka prisutnima u Potočarima i poslao poruku da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti te da Turska neće dozvoliti da se nešto slično ponovi.

Erdogan se na početku obraćanja zahvalio svima koji su se molili za Tursku i obećao da će učiniti sve da budu dostojni povjerenja braće i sestara u Bosni i Hercegovini.

“Danas je godišnjica genocida koji je ostao zabilježen kao tamna mrlja u historiji čovječanstva. Ožalošćenim porodicama bošnjačkih šehida još jednom upućujem iskrene izraze saučešća. U mislima čuvamo mudrost i gorku stvarnost u riječima našeg rahmetli Alije koji je kazao ne zaboravite genocid jer se zaboravljeni genocid ponavlja da se ne bi slična zvjerstva ponovila nikada nećemo ni dozvoliti da se zaboravi,” poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao kako rana genocida krvari već 28 godina, te da se sa svakom dženazom 11. jula sve ponovo proživljava.

“Danas ćemo ispratiti još 30 šehida neka im budu duše sretne a mjesto neka im bude džennet, neka Allah dž.š. svim šehidima podari lijepi džennet. Uprskos međunarodnim presudama još uvijek ima onih koji negiraju genocid u BiH koji kažu da se ne kaju zbog ratnog zločina koje su počinili, a nažalost mogu se naći i oni koji ih podržaju. Osuđujem ove ljude bez savjesti i ove izjave vrijede žaljena,” kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske je kazao kako se ovakva stradanja ne bi ponovila govor mržnje se mora zaustaviti te da je neophodno uspostaviti kulturu mira, tolerancije i pomirenja.

“Ne smijemo zaboraviti da je stabilnost BiH ključna za stabilnost Balkana i Evrope. Turska će nastaviti činiti sve da BiH pretvori u gnijezdo stabilnosti mira i prosperiteta,” rekao je turski predsjednik.

Erdogan je poslao snažnu poruku da Turska više nikada neće dozvoliti da se nešto slično ponovi.

“Uvažena braćo i sestre, želim naglasiti sljedeće. U odnosu na period od prije 28 godina , danas je Turska sa svojom ekonomijom, diplomatijom, potencijalima i osobnostima mnogo snažnija i uvaženija. Naša zemlja nikada neće dozvoliti da se ovdašnja stradanja ponove i uvijek ćemo podržavati nezavisnost suverenitet i teritorijalni integritet BiH.”

Na kraju se još jednom prisjetio stradalih i porodica preživjelih genocida u Srebrenici.

“Očekujem od vas da budete spokojni i otvorena srca. Neka Allah dž.š. podari žrtvama džennet, a ja se sa poštovanjem poklanjam pred njihovim sjenama,” kazao je na kraju Erdogan.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button