TuzlaTuzlanski kanton

Bivši ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora
Kantonalni sud Tuzla donio je osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Brkić je osuđen na pomenutu kaznu zatvora zbog toga što je svjesno iskorištavao službeni i uticajni položaj ministra u periodu od augusta 2019. do februara 2020., te više puta protivzakonito posredovao i uticao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v.d direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti.

Možda će Vas zanimati i:

Radnje su bile vezane za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK, iako je Brkić znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktora odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Kantonalni sud Tuzla, za razliku od prvostepene presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button