Svijet

Žena koja je ubila četvero svoje djece pomilovana je nakon 20 godina kazne
Žena koja je osuđena kao najgori serijski ubica u Australiji pomilovana je nakon što je odležala 20 godina iza rešetaka jer je ubila svoje četvero djece.

Glavni tužilac Novog Južnog Velsa Michael Daley intervenisao je da naredi oslobađanje Kathleen Folbigg, na osnovu preliminarnih nalaza istrage koja je otkrila “osnovnu sumnju” u njenu krivicu za sve četiri smrti.

Daley je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao da je razgovarao s guvernerom i preporučio bezuslovno pomilovanje, koje je odobreno.

Možda će Vas zanimati i:

“Ovo je bilo strašno iskušenje za sve zainteresovane i nadam se da naše današnje akcije mogu donekle zatvoriti ovu 20 godina staru stvar,” rekao je Daley.

Folbigg je 2003. godine zatvorena po tri tačke optužnice za ubistvo i jedno za ubistvo iz nehata nakon smrti njene četiri bebe tokom decenije od 1989. U svakom slučaju, ona je bila osoba koja je pronašla njihova tijela, iako nije bilo fizičkih dokaza da je ona uzrokovala njihove smrti.

Umjesto toga, porota se oslonila na argument tužilaštva da su šanse da četiri bebe iz jedne porodice umru prirodnom smrću prije navršene dvije godine bile tako beskonačno male da se mogu uporediti sa svinjama koje lete. Zabilježili su i sadržaj njenog dnevnika, koji je sadržavao odlomke koji su u izolaciji protumačeni kao priznanje krivice.

Tek 2019. godine, istraga o njenim osudama pokazala je da nema razumne sumnje da je počinila zločine.

Ali još jedna istraga počela je prošle godine nakon što su se pojavili novi naučni dokazi koji su dali genetsko objašnjenje za smrt djece. Glavna zastupnica koja je pomagala u istrazi ističe da postoji čitav set dokaza koji govori o krivici Folbigg.

Folbigg je imala samo 20 godina kada se udala. U roku od godinu dana zatrudnjela je sa Calebom, koji je rođen u februaru 1989. i živio je samo 19 dana. Sljedeće godine, Folbiggovi su dobili još jednog sina, Patricka, koji je umro sa osam mjeseci. Dvije godine kasnije, Sarah je umrla sa 10 mjeseci. Zatim je 1999. četvrto i najdugovječnije dijete porodice Folbigg, Laura, umrla sa 18 mjeseci.

Policijska istraga o smrti sve četvero djece počela je onog dana kada je Laura umrla, ali prošlo je više od dvije godine prije nego što je Folbigg uhapšena i optužena. Do tada se njen brak raspao, a Kathleenin muž je sarađivao s policijom na podizanju slučaja protiv nje. On je policiji predao njene dnevnike, za koje su tužioci tvrdili da sadrže najdublje misli majke izmučene krivicom zbog svoje uloge u smrti njene djece.

Pregledom posmrtnih ostataka beba nije pronađen nikakav fizički dokaz da su se ugušile, ali bez drugih vjerodostojnih razloga koji bi objasnili njihovu smrt, sumnja se fokusirala na Folbigga.

Godine 2003., kada ju je osudio na 40 godina zatvora, sudija Graham Barr prisjetio se Folbiggine problematične prošlosti – njen otac je ubio njenu majku kada je imala samo 18 mjeseci, a ona je mnoge od svojih godina formiranja provela u hraniteljstvu.

“Ona će uvijek biti opasna ako joj se da odgovornost da se brine o djetetu,” rekao je sudija Graham Barr: “To se nikada ne smije dogoditi.”

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button