TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Vlada FBiH blokirala sve procese u UKC-u Tuzla, kantonalni političari uzvratili udarac
Skupština Tuzlanskog kantona na posljednjoj hitnoj sjednici donijela je odluku o stavljanju van snage sporazuma o preuzimanju osnivačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u kojima je i Vlada Federacije BiH.

Opozicija tvrdi da vlast na ovakav način gasi Univerzitetski klinički centar i dovodi u pitanje funkcionisanje Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Naime, na zahtjev 17 zastupnika jučer je nakon redovne održana i hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj je razmatrana informacija o pravnom statusu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i dešavanjima u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Predsjednik Upravnog odbra UKC-a Tuzla je iznio sve činjenice koje su urađene, a u vezi s potpisivanjem ugovora sa Federalnom vladom, na koji bi opet suglasnost trebala dati Kantonalna skupština i Federalni parlament. Od toga dosad nije bilo ništa osim dekreta koji je došao od nove Vlade FBiH da se zaustavljaju svi procesi na UKC-u. Time je vlada dovela u blokadu čitav UKC Tuzla”, kaže za Klix.ba predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Pojašnjenja radi, Vlada Federacije BiH 2010. godine je preuzela dio osnivačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a tek 12 godina kasnije imenovala je svoje predstavnike u organe ove zdravstvene ustanove. Na takav način konačno je ispoštovan Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH koji je i donesen 2010. godine.

Također, 2013. godine Parlament Federacije BiH i Skupština Tuzlanskog kantona donijeli su odluku o preuzimanju osnivačkih prava, na osnovu koje je Univerzitetski klinički centar u Tuzli trebao nastaviti rad, ali kao univerzitetsko-klinička bolnica.

Iako je Vlada FBiH prošle godine konačno imenovala svoje predstavnike u organe zdravstvene ustanove, ugovor o međusobnim pravima i obavezama između kantonalnog i federalnog nivoa do danas nije potpisan.

Kako saznaje Klix.ba, akt Vlade FBiH koji je spomenuo Vujović odnosio se između ostalog i na zaustavljanje procesa zapošljavanja potrebnih kadrova u UKC-u Tuzla, kao i slanje ljekara na specijalizaciju.

“Ugovor ne postoji, a mi smo van snage stavili sporazum. Cilj je da konačno Skupština TK, odnosno Vlada TK sa Vladom FBiH i ostalim federalnim institucijama otpočne razgovore o regulisanju pravnog statusa UKC-a Tuzla, ali i ostala dva klinička centra u Federaciji BiH”, kazao nam je Vujović.

Posljednjoj hitnoj sjednici Skupštine TK nisu prisustvovali članovi opozicije, a danas su se oglasili iz Socijaldemokratske partije (SDP), navodeći da kantonalna vlast posljednjim potezom gasi Univerzitetski klinički centar i dovodi u pitanje funkcionisanje Medicinskog fakulteta u Tuzli.

“Gubitkom statusa univerzitetsko-kliničke bolnice i vraćanjem na nivo kantonalne bolnice građani Tuzlanskog kantona ostaju uskraćeni za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite na tercijarnom nivou, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli za dodiplomsku i postdiplomsku nastavu, kao i naučno-istraživački rad”, tvrde iz SDP-a.

Pozvali su resorno kantonalno ministarstvo, Vladu i premijera Tuzlanskog kantona da se o ovom pitanju iz svoje nadležnosti javno očituju, a nadležno tužilaštvo da preispita zakonitost pokrenutih procedura.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button