Lifestyle

Ponedjeljak koji se voli: Upoznaj osobu svog života

Marijana Klapić
Čovjek je najveća misterija koja se možda nikada neće moći riješiti, niti će se uspjeti odgovoriti na sva pitanja koja se ponekad nameću.

Znam da se o ovome ne razmišlja tako često. Mislim na upoznavanje sebe. Zato slobodno mogu reći da je mali procenta onih koji to rade, jer nas je svakodnevnica stjerala u ćošak kao po kazni. Kada u onih 60.000 hiljada misli (da, dobro si pročitao/la) koje nam prođu kroz glavu, tokom samo jednog dana, od kojih je većina ista kao predhodnog dana i uspijemo obezbijediti momente za opuštanje ili neka dublja razmišljanja o nama samima, uvijek će se naći nešto što će nas prostresti tako da smo opet na početku, a da nismo pošteno ni krenuli.

Spoznaja o sebi je jedan od vrhunskih stanja svjesti čovjeka u kojem postaješ, skoro pa apsolutni vladar svojih misli, odluka, izbora i akcija koje iz toga proizilaze. To je sposobnost da sebe vidimo objektivno, kroz refleksiju i introspekciju. O čemu se tu tačno radi objasnit ću ti u nastavku.

Možda će Vas zanimati i:

Ali prije nego nastavim, danas na ovaj ponedjeljak-koji-se-voli razmisli koja su tvoja razmišljanja o samospoznaji?  Šta znači to za tebe? Kakva je tvoja ideja o tome generalno!?

Pitanje samospoznaje je filozofsko pitanje koje nas prati tokom cijele historije postojanja i nije moguće biti totalno objektivan sam prema sebi sa ciljem neke procjene i sagledavanja.

Neki je imaju manje, a neki više, a ono što istraživanja, koja su sprovedena posljednih nekoliko desetljeća govore je da visok nivo svjesnosti o sebi stvara fundamentalne temelje za naš odnos prema sebi, ali i drugima. Ne znam da li mogu dovoljno naglasiti od kolike je važnosti da od kvalitete tvojih odnosa zavisi i kvalitet tvog života, zato ti i ovdje stavljam akcenat na to da možeš razumijeti zašto se ponekad događaju situacije koje se događaju i gdje leže potencijalna rješenja.

Svjesnost o sebi i upoznavanje sebe je povezano sa načinom na koji razmišljaš i kakvu vrstu misli njeguješ. Tako naprimjer, ako misliš da postoji način da unaprijediš svoj život, da ostvariš neki svoj cilj i da možeš razvijati sposobnost samospoznaje ti ćeš onda poduzeti neke korake. Malo ćeš više istražiti o tome ili ćeš vrlo odlučno i jasno sastaviti plan kako da dođeš do cilja i postigneš određeni napredak u svom životu. Isto tako ako sve ovo obrneš i kažeš sebi da to ne može, onda ćeš ti izbjegavati sve ono što te navodi na to.

Kada si svjestan sebe onda si ohrabren za lični razvoj, proaktivan si i imaš visok nivo sampouzdanja. Tu još dolazi do povećanja produktivnosti na poslu u obavljanju svojih zadataka što te čini kreativnim i zadovoljnim. U takvom stanju donosiš bolje odluke, imaš puno bolju komunikaciju i tvoje blagostanje se povećava. Tako se dobro osjećaš da bi mogao poletjeti.

Toliko se nekada trudimo da upoznamo druge ljude oko sebe. Toliko ulažemo energije i vremena u naše odnose, prijateljstva, brakove i poslove da u svemu tome zaboravljamo na sebe.

Zaboravljamo i zanemarujemo upoznavanje najvažnije osobe u životu. Sebe.

Hajde da to danas bude drugačije. Hajde da se danas sretnemo po prvi put.

Happy Monday people!

Autorica teksta: Marijana Klapić
Trenerica ličnog i profesionalnog razvoja
Instagram: Ponedjeljak koji se voli 
+387 61 73 11 72
klapicmarijana93@gmail.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button