Tuzlanski kantonVijesti

Počinje obnova bedema kule Huseina-kapetana Gradaščevića
Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine koji se godinama nalazi u lošem stanju. Kako su kazali stručnjaci za njegovu potpunu obnovu potrebni su deseci milijuna maraka.

Grad Gradačac objavio je poziv za izvođenje radova rekonstrukcije bedema gradačačke kule, tačnije fortifikacijske kule B4k.

Gradačačka kula, poznata po nekoliko imena, kao Gradina, Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili Kula Zmaja od Bosne, glavno je obilježje grada Gradačca. Ova kula je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost radova rekonstrukcije bedema je 450.174,07 KM bez PDV-a.

Finansijska sredstva za rekonstrukciju osigurana su u budžetu Grada Gradačac za 2023. godinu. Budžetom Grada Gradačac definisano je da je izvor sredstava za ovu budžetsku poziciju Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Radi se o kompleksnom predmetu nabavke, sanacijskim radovima oštećenih kamenih zidova i kule kao cjeline koje nije moguće tehnički dijeliti na posebne grupe – lotove, radovi zahtijevaju posebnu izvedbu, gdje je potrebno upotrebljivi materijal sačuvati i radove cca 80% izvoditi ručno.

Svi radovi koji su predviđeni specificirani su da ih može jedan izvođač pokriti i izvesti. Dinamički je nemoguće uvesti dva ili više izvođača.

Rok za izvođenje radova je 365 dana (jedna godina) od dana uvođenja u posao. Izvođač će biti uveden u posao u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

Podsjećamo, u kompleksu kule Huseina kapetana Gradaščevića prošle godine urušio se i dio jednog od dotrajalih zidova.

“Ovo zadnje oštećenje koje se desilo je, može se reći, očekivano. Imamo pojavu na pojedinim segmentima, naznake da se može desiti takav jedan scenario”, kazao je tada u svojoj izjavi Adnan Begović, koordinator na projektu Stari grad.

Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine koji se godinama nalazi u lošem stanju. Kako su kazali stručnjaci za njegovu potpunu obnovu potrebni su deseci milijuna maraka.

Do sada su završeni svi istražni radovi na cijelom kompleksu, koji su neophodni da bi se uradila daljna rekonstrukcija. Projektantska kuća “Ambijent” iz Tuzle uradila je glavni projekat obnove.

Nadležnost za njegovo održavanje prebačena na federalni nivo. Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine je prije par godina izdvojilo i na račun Grada Gradačca uplatilo milion maraka. Dio ovog novca utrošen je za pripremnu dokumentaciju.

U gradskoj upravi kažu da se čekalo na zvaničnu građevinsku dozvolu kako bi bio raspisan poziv za obnovu dijela kule ali i sotalih dotrajalih i ugroženih dijelova kompleksa.

Kula Husein kapetana Gradaščevića glavni je simbol grada Gradačca. Ovaj kompleks godišnje posjeti nekoliko hiljade turista. Dosadašnji nemaran odnos prema nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine doveo ga je do propadanja.

Izvor
akta.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button