Svijet

Papa Franjo: Ukazanja Djevice Marije nisu uvijek stvarna
Papa Franjo izjavio je da ukazanja Djevice Marije nisu uvijek stvarna, a njegov istup izgleda kao neizravna referenca na ženu koja je privukla hiljade hodočasnika u grad u blizini Rima da se mole pred kipom za koji je tvrdila da lije krvave suze.

– Ne gledajte tamo. Postoje ukazanja Djevice koja su stvarna, ali Djevica nikada nije privlačila (pažnju) na sebe. Volim je vidjeti kako prstom pokazuje prema Isusu. Kad je marijanska pobožnost previše usmjerena na tebe, to nije dobro – izjavio je Papa tokom intervjua za Rai 1 kada su ga upitali o ukazanjima Djevice Marije.

Kip u vitrini

Intervju je emitiran nekoliko dana nakon što su stanovnici Trevignana pozvali papu Franju da intervenira protiv Marie Đuzepe Skarpule (Giuseppe Scarpulle), koja je dobila nadimak “Svetica” i “vidovita”. Ona već pet godina organizira mjesečne ceremonije u parku s pogledom na jezero Braciano gdje se nalazi kip Djevice Marije u staklenoj vitrini, navodi The Guardian.

Možda će Vas zanimati i:

Riječ je o kipu koji je Scarpula kupila u Međugorju, a po povratku u Italiju tvrdila je da joj se Djevica ukazala, lila krvave suze i slala joj poruke. Lokalni biskup Marko Salvi (Marco) prošle je sedmice biskupija istražuje fenomen oko kipa.

Mnogi su se ljudi molili pred kipom tražeći ozdravljenje. Skarpula se suočava sa sudskom istragom nakon što je privatni istražitelj utvrdio da mrlje krvi na kipu potječu od svinjske krvi i nakon što su neki njeni sljedbenici ispričali kako su prevareni.

Skarpula, koja je u prošlosti bila osuđena, osnovala je fondaciju preko koje je prikupljala donacije, za koje je navodno rekla da će ići za osnivanje centra za bolesnu djecu. Jedan je muškarac za La Repubblicu rekao da su on i njegova supruga donirali 123.000 eura njenoj fondaciji.

– Oboje smo bili bolesni, vjerovali smo joj, bila je to velika greška – rekao je.

Vodi ceremonije

Skarpula je početkom aprila pobjegla iz Trevignana, ali se vratila nakon nekoliko sedmica. Ona i dalje vodi ceremonije, iako je jučerašnje okupljanje bilo neuspješno, sa samo nekoliko prisutnih ljudi.

Prošlog mjeseca izjavila je da je nije pokolebala istraga, kao ni nalog da se staklena vitrina sruši.

– Neću se pomaknuti ni za milimetar jer sam u kući Božjoj i imam Djevicu na svojoj strani – rekla je.Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button