Izdvojeni članakMuzika

Mostar Rock School i Kreativni Inovacijski Centar Kakanj: muzički aktivizam, inkluzija i filantropija
Mreža za izgradnju mira, u sklopu projekta Snaga lokalnog predstavlja incijative i donosi pozitivne priče o aktivizmu i kulturi davanja širom Bosne i Hercegovine.

Davno je rečeno kako glazba ljude spaja, oplemenio je dušu i unosi mir i upravo u Kakanju i Mostaru, ova mreža je omogućila djevojkama i mladićima da ostvare svoje snove, sviraju i pjevaju te jačaju svoje zajednice.

Kreativni inovacijski centar Kakanj okuplja tri benda: Stare note, Tantal i Kick. Osim muzike, članovi Centra ističu važnost druženja i zabave. Centar im pruža priliku da vježbaju na kvalitetnoj opremi i održavaju koncerte za prijatelje i poznanike, a većina njih želi nastaviti školovanje u muzičkom smjeru.

KICK provodi brojne društveno angažirane projekte, pa su česte eko akcije, interaktivne radionice, kao što je “Tri dana bez ekrana”, zatim besplatne obuke i oblježavanje važnih datuma. U projektima sudjeluje čak pet stotina mladih.

Slične aktivnosti se sprovode i u Mostar Rock School. Za njih se može reći kako su jedan od najboljih primjera muzičkog aktivizma u našoj državi. Ekipa je okupljena u Pavarotti centru gdje se uz muziku njeguju ljudske vrijednosti a u deset godina postojanja kroz Mostar Rock School prošlo je na stotine učenika.

Mladi ljudi dobivaju priliku da pokažu svoje talente i razviju lokalni aktivizam kroz muziku, te stiču iskustva u radu i  suradnji sa nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button