BiHTuzlaVijesti

Marinković-Lepić s ministricom Katić razgovarala o novoj trasi brze ceste Tuzla – Sarajevo
Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sastala se Andrijanom Katić, ministricom u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Povod sastanka je planirani iznos od 4,5 miliona KM u Budžetu Federacije BiH za izradu idejnog projekta Brze ceste Sarajevo – Tuzla.

Predsjedavajuća Marinković-Lepić je podsjetila: „Jedan od amandmana na Budžet Federacije BiH za 2023. godinu predviđao je da se 4,5 miliona KM izdvoji za izradu idejnog projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Tuzla i tako povežu dva najmnogoljudnija centra BiH od kojih je jedan glavni grad države. S obzirom na činjenicu o kakvim je gradovima riječ, naša saobraćajna infrastruktura na toj relaciji bi u svakom slučaju trebala biti na višem nivou.

Umjesto na projekt koji je amandmanski tražen, prilikom ugradnje amandmana sredstva su usmjerena na modernizaciju i rekonstrukciju dijela postojeće ceste. Ministrici Katić sam predstavila taj problem te tražila da Ministarstvo ispita mogućnosti vraćanja sredstava na pravi kolosijek kako ne bi bila nepovratno utrošena na nešto što nije traženo.“

Ministrica Katić je kazala kako je Ministarstvo uočilo određene razlike amandmana i teksta usvojenog Proračuna te će ispitati mogućnosti da se posljedice ovakve neusklađenosti otklone ističući važnost  projekta koji je usmjeren na bolje prometno povezivanje Sarajeva i Tuzle.

Izvor
tuzlainfo.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button