TehnologijaValter Tuzlanski

Litijski projekt za opskrbu europske proizvodnje EV-baterija
Nobian i Vulcan potpisali su sporazum o procjeni izvedivosti proizvodnje litijeva hidroksida iz litijeva klorida u Njemačkoj. Ovo je ključni sastojak za brzorastuće europsko tržište baterija i električnih vozila (EV).

Strateško partnerstvo za proizvodnju litij hidroksida za baterije

Kroz ovo prvo partnerstvo te vrste, Nobian će upotrijebiti svoju stručnost u elektrolizi i proizvodnji klorida za proizvodnju litijeva hidroksida iz litijeva klorida, u suradnji s tvrtkom Vulcan. Kako bi to učinio, Nobian će ugostiti i omogućiti demo-postrojenje za elektrolizu i kristalizaciju na svojoj lokaciji u Frankfurtu, u blizini geotermalnih rezervoara litija Vulcan za ekstrakciju litijeva klorida. Demo-postrojenjem će upravljati Vulcan u suradnji s tvrtkom Nobian, a planirano je da bude operativno u trećem tromjesečju 2022. Vulcan i Nobian također će razgovarati o ispuštanju klora i vodika, koji su nusprodukti procesa elektrolize, te zajednički procijeniti izvedivost za komercijalna tvornica litija.

pojačava operativno iskustvo i stručnost u proizvodnji elektrolize unutar tima Zero Carbon Lithium Project. Naše partnerstvo s Nobianom dio je naše strategije kapitaliziranja sinergija stvorenih radom s postojećim proizvođačima kemikalija. Nobianovo iskustvo pridonijet će postizanju našeg cilja pokretanja proizvodnje iz našeg projekta litij bez ugljika 2024. godine.”

Brzorastuće europsko tržište električnih vozila i litija

Potpisivanjem ugovora obje tvrtke jačaju svoju poziciju na tržištu litija za opskrbu značajno rastućeg tržišta baterija i električnih vozila u Europi. Sporazum dodaje vrijednost kombinacijom Nobianove dugogodišnje stručnosti u elektrolizi klorida s Vulcanovim pristupom najvećem izvoru litija u Europi i znanjem o održivoj proizvodnji litija, koji se nalazi u srcu europske industrije baterija i električnih vozila. Otprilike dvije trećine cjelokupnog litija koristi se u baterijama. Vulcan je osigurao ugovore o isporuci s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Stellantis, Volkswagen, Renault i druge.

Zbog velike potražnje za električnim vozilima, EU je najbrže rastuće tržište litija na svijetu, bez lokalne ponude litija. Projekt podupire ambiciju EU-a da postane manje ovisan o vanjskim izvorima sirovina i tehnologije, uključujući stvaranje europskih tvornica baterija i lokalne nabave litija.

Izvori litija u Europi

Litij prenosi električnu energiju u bateriji i bitan je spoj u punjivim baterijama. Kako bi se koristio u baterijama za električna vozila, litij klorid će se ekstrahirati iz Vulcan geotermalne slane vode postupkom izravne ekstrakcije litija (DLE), nakon čega se elektrolizom pretvara u litij hidroksid, ne koristeći fosilna goriva. U tu svrhu, Vulcan ima za cilj izgraditi nekoliko geotermalnih postrojenja, susjedna DLE postrojenja i središnje postrojenje litij hidroksida, temeljeno na geotermalnim rezervoarima litija u području doline Gornje Rajne, u blizini Frankfurta.

Održiva proizvodnja baterija i električnih vozila

Suradnja s tvrtkom Vulcan podupire Nobianovu ambiciju održivosti da postane ugljično neutralan do 2040. i da s partnerima ‘Rastimo zelenije’. Vulcanova proizvodnja litija temelji se na proizvodnom procesu bez ugljika. Suradnja također doprinosi europskim i njemačkim klimatskim ciljevima da 2050. postanu klimatski neutralni povećanjem električne i zelene mobilnosti. Strateško partnerstvo podliježe tome da strane sklope konačne sporazume koji bi trebali biti dovršeni u roku od 10 tjedana od datuma lista s uvjetima.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button