Festival Savremene ŽeneIstaknutoU fokusu
U fokusu

Carlsberg jedan od partnera šestog Festivala savremene žene




Jedan od ovogodišnjih partnera šestog po redu  Festivala savremene žene je i kompanija Carlsberg.

Carlsberg fondacija osnovana je 1876. godine, kada je J. K. Jakobsen osigurao budućnost svoje pivare, prenijevši je na upravljanje Danskoj Kraljevskoj akademiji nauka i književnosti. Od tada Carlsberg fondacija upravlja Carlsberg Grupacijom, vodeći računa da pivara radi s fokusom na inovacije i proizvodnju kvalitetnih proizvoda, istovremeno podržavajući istraživanja u okviru prirodnih, društvenih i humanističkih nauka. Sve u skladu sa željama i vizijom osnivača. Brigu za budućnost i opstanak Carlsberga Jakobsen je pokazao kada je napravio ugovor o njegovom prenosu Danskoj Kraljevskoj akademiji nauka i književnosti.

U to vrijeme, kao i danas, Akademija je bila mjesto susreta danskih elitnih istraživača. Odluka koju je tada donio Jakobsen bila je izuzetno revolucionarna, vizionarska i trajna. Njegova želja bila je da Carlsberg fondacija, sa svojim dubokim korjenima koje ima u oblasti nauke, osigura da, čak i nakon njegove smrti, Carlsberg stalno unaprjeđuje proces proizvodnje piva i nastavi da proizvodi pivo vrhunskog kvaliteta. Carlsberg fondacija preuzela je vlasništvo i upravljanje Starim Carlsbergom, nakon što je Jakobsen preminuo tokom posjete Rimu 1887. godine. Carlsberg Grupacija je trenutno jedina globalna pivara koja se nalazi u vlasništvu fondacije.

Carlsberg kompanija posebno radi na sljedećem:

  • Ambalaža koja se može 100% reciklirati, ponovno koristiti ili obnoviti
  • Stopa prikupljanja i recikliranja boca i limenki iznosi 90%.
  • 50% smanjenja nekorištene plastike na bazi fosila
  • 50% recikliranog sadržaja u bocama i limenkama

Dobrodošli na šesti Festival savremene žene koji će se održati od osmog do 11. juna u Tuzli – Otvorenom gradu ženskog uspjeha i kreativnosti.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button