BiHVijesti

Bh. meteorolozi: Očekuje nas svježije ljeto u odnosu na prošlu godinu
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 1. juna do 31. augusta gdje je detaljno objašnjeno kakvo bi ljeto mogli očekivati građani naše zemlje.

Prema prognozi, podaci ukazuju da bi srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine trebala biti u kategoriji toplo, u odnosu na period od 1981. do 2010. godine.

Možda će Vas zanimati i:

“Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena i iznosi oko 50 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuje se u mjesecu julu. U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera Evrope. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2023. godine trebalo bi biti svježije”, poručili su.

Kada je riječ o broju toplih dana, u Bosni se tokom ljeta očekuje više od 60 dana, dok se za područje Hercegovine prognozira oko 87 vrelih dana.

Ipak, u kontekstu padavina, iz Federalnog zavoda ističu kako su prognoze složenije i da ih treba uzeti sa većom dozom rezerve.

“U planinskim i pretplaninskim područjima moguće je da ukupne količine padavina tokom ljeta budu i veće od prosjeka zbog pojačane konvekcije. Duži sušni periodi izvjesniji su na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih”, naglasili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button