BiH

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane
Trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane, kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 12. maja.

Nivoi za početak obavještavanja dostignuti su na svim hidrološkim stanicama koje su definisane Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

U toku dana očekuju se nove padavine na području Unsko-sanskog kantona. Ipak, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, tokom dana se očekuje stagnacija vodostaja i u toku večeri opadanje na gornjem i srednjem dijelu sliva Une.

May be an image of grass, fog and body of water

Na nizvodnom dijelu toka Une prognozira se porast vodostaja, tačnije na stanicama Bosanska Krupa, Bosanska Otoka i Krušnica.

Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH bilježi se stagnacija i blagi porast vodostaja.

Ipak, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, očekuje se stabilno hidrološko stanje na vodnom području rijeke Save u FBiH na slivovima Vrbasa, Bosne i Drine, kao i na neposrednom slivu rijeke Save u Odžačkoj i Srednjoj Posavini, navodi se u saopćenju.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button