Svijet

Toplotni talas pogađa zemlje širom svijeta: U Vijetnamu izmjereno rekordnih 44 stepena
Vijetnam je prijavio rekordno visoku temperaturu od 44 stepen Celzijusa zbog čega su meteorološki stručnjaci i vlasti sugerisali stanovnicima da ostanu u zatvorenom prostoru tokom najtoplijih dijelova dana.

Naučnici kažu da globalno zagrijavanje dodatno pogoduje visokim temperaturama.

Nacionalni centar za hidrometeorološku prognozu je saopćio da je vijetnamski rekord izmjeren u subotu u zatvorenom prostoru na stanici Hoi Xuan u sjevernoj provinciji Thanh Hoa, čime je oboren rekord iz 2019. od 43 stepena. Susjedne zemlje također bilježe rekordne temperature tokom toplotnog talasa u Aziji u aprilu.

Nguyen Thi Lan, farmer, rekao je da su temperature u centralnom gradu Danangu prisilile radnike da započnu radni dan ranije nego ikad.

“Morali smo završiti prije deset ujutro da bismo izbjegli vrućinu,” kazao je on.

Zvaničnici su također rekli gradskom vodovodu da osigura adekvatne zalihe vode za kućnu upotrebu. U subotu je centar grada Hanoja bio skoro prazan u podne jer je mnogo ljudi ostalo u zatvorenom prostoru kako bi izbjegli sunce.

Dalje prema zapadu, Daka, glavni grad Bangladeša, zabilježila je najvišu temperaturu od 1960-ih.

Inače, u mnogim zemljama širom evropskog i azijskog kontinenta još od prošlog mjeseca vladaju visoke temperature, iznad prosjeka za ovo doba godine. Zbog toga se pretpostavlja da će 2023. godina biti toplija od prethodne, koja je čak rekordna po izmjerenim temperaturnim vrijednostima.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button