SvijetVijesti

Svjetski lideri čestitali pobjedu Erdoganu: Pobjeda na izborima je prirodan rezultat vašeg rada
Nakon što je i zvanično potvrđeno kako je Recep Tayyip Erdogan osvojio novi mandat na čelu Turske, brojni svjetski lideri čestitali su mu pobjedu.

Među prvima koji je čestitao pobjedu Erdoganu bio je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao kako je Erdoganova pobjeda dokaz nesebičnog rada i nezavisne vanjske politike.

“Pobjeda na izborima bila je prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada kao šefa Turske i jasan dokaz podrške turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i vodite nezavisnu vanjsku politiku. Izuzetno cijenimo vaš lični doprinos jačanju prijateljskih odnosa Rusije i Turske,” poručio je Putin.

Pobjedu Erdoganu čestitao je i prvi čovjek Francuske Emmanuel Macron.

“Francuska i Turska se suočavaju sa ogromnim izazovima. To su mir u Evropi, budućnost naše Sjevernoatlantske alijanse kao i situacija na Mediteranu. Čestitam vam na ponovnom izboru i nastavit ćemo ići naprijed,” rekao je Macron.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski također je čestitao Erdoganu novi mandat na čelu Turske.

“Čestitam predsjedniku Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima. Računamo na dalje jačanje strateškog partnerstva za dobrobit naših zemalja kao i na jačanje saradnje za sigurnost i stabilnost Evrope,” rekao je.

Riječi hvale za pobjedu imao je i Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

“Radujem se nastavku saradnje kao saveznika u NATO-u kao i na bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima,” poručio je Biden.

U drugom krugu izbora, Recep Tayyip Erdogan osvojio je 52,16 posto glasova dok je njegov protivkandidat i predstavnik ujedinjene opozicije Kemal Kilicdaroglu dobio 47,84 posto glasova.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button