Festival Savremene ŽeneSuper Žene

Super žena – Selma Halilović: Osnivačica prvog bh. bloga o temi ličnih finansija
“Ako u sebi već imaš tako velike ideje, znaj da imaš i sve što je potrebno da ih ostvariš.”

Danas vam predstavljamo inspirativnu Super ženu Selmu Halilović, osnivačicu prvog bh. bloga o temi ličnih finansija – Finansijski wellness i autoricu priručnika “SASVIM LIČNE FINANSIJE”. Njena priča je priča o hrabrosti, strasti i odlučnosti. Selma je majka, supruga, kćerka, sestra, ekonomistica i edukatorica, koja je svoju ljubav prema pisanju i edukaciji pretvorila u značajan doprinos u oblasti ličnih finansija.

Kroz Finansijski wellness, Selma se usredsređuje na finansijsko opismenjavanje i osnaživanje žena, pružajući im alate za ostvarenje finansijske neovisnosti. Uz podršku poduzetnicama, Selma gradi most ka uspjehu i održivosti njihovih poslovnih ideja.

Da li ste oduvijek znali da ćete se baviti poslom kojim se danas bavite?

Zapravo i ne.  Ali uvijek sam bila zaljubljena u pisanje, verbalno izražavanje i javni nastupi nikada mi nisu bili problem, i negdje duboko u sebi sam uvijek imala želju da dajem svoj doprinos kroz edukaciju. Ipak, nije me privlačilo da se time bavim kroz recimo rad u školama, pa sam svoje obrazovanje usmjerila ka ekonomiji –vidjela sam sebe tada u svijetu biznisa. I, nakon više od 10 godina rada ohrabrila sam se napustiti posao i posvetiti se radu na ideji Finansijskog wellnessa – ideji koja postoji već nekoliko godina, ali sam tek od ove godine poduzela konkretne korake da je dovedem na veći nivo realizacije.

Šta je najizazovnije u vezi Vašeg posla?

Izazovno je sigurno moći prići različitim ženama, koje u sebi nose različite vrijednosti, ideologije ali i traume, na način koji je njima potreban i koji će im koristiti. Ali, mislim da je najizazovnije to što kada se želite baviti edukacijom, kada želite kroz to pomagati drugima, morate biti spremni i sami se stalno dodatno edukovati i raditi na sebi. Jer, vi ste u neku ruku mentor drugima i kao takvi trebate stalno ulagati u sebe, svoje sposobnosti i kompetencije. To zahtijeva konstantno učenje, ulaganje mnogo truda, vremena i finansija, i nije uvijek lako izvodivo, ali je neophodno da biste kontunuirano pružali kvalitet drugima.

Šta je najljepše?

Najljepše je vidjeti da ste nekome pomogli. Moj rad je fokusiran na pomaganje ženama i vidjeti njih kako se oslobađaju okova uvjerenja o finansijama koje nose u sebi godinama, vidjeti njih kako rastu zajedno sa svojim idejama, znati da je moj savjet nekome bar malo unaprijedio život je osjećaj koji se ne može platiti.

Koje su pozitivne stvari koje ste usvojili već kao mlada osoba a koje su Vam pomogle da danas budete tako uspješni u Vašem poslu?

Mislim da je to navika kontinuiranog učenja, navika koju su mi sasvim sigurno prenijeli moji roditelji. Naša kuća uvijek je bila ispunjena knjigama, stalno je neko bio na nekim edukacijama i seminarima, posvećenost učenju je bila uvijek visoko rangirana vrijednost u našoj porodici. Da sam smatrala da je moj ciklus učenja završen sa završenim fakultetom, to bi bilo kobno za mene, jer sam najvažnije i najvrednije stvari zapravo naučila tek poslije toga kroz krnjige, kroz pohađanje edukacija iz oblasti ličnog razvoja, komunikacije i biznisa, i ono što je vjerovatno dalo najbolje rezultate – kroz rad sa mentorima.

Ko je žena koja Vas inspiriše i zašto?

Inspirišu me moje sestre. Naime, imam dvije mlađe sestre, i iako sam starija od njih one su moj neiscrpan izvor kako podrške, tako i inspiracije. Inspiriše me njihova želja da budu najbolje i najkvalitetnije u onome čime se bave. Inspiriše me njihova snaga da ostvaruju svoje ciljeve uprkos svim poteškoćama koje se nađu na putu. Inspiriše me njihova istrajnost, žar s kojim idu kroz život i spremnost da prevazilaze vlastite granice kako bi postigle ono što žele.

Šta biste poručili svim djevojčicama koje sanjaju snove o tome šta će biti kada porastu ali u sebi nose i strah da u ovoj sredini nije moguće iste i ostvariti?

Rekla bih joj: „Sve je u tebi – i kočnica, ali i rješenje; u tebi je snaga koju ćeš tek prepoznati. Ne daj da te spotaknu predrasude drugih. Ne daj da te definišu tvoje ime, mjesto rođenja i godine koje nosiš. Ako u sebi već imaš tako velike ideje, znaj da imaš i sve što je potrebno da ih ostvariš. Uvijek ćeš pronaći ono za čime tragaš, pa ne odustaj od traganja za načinima kako da svoje ideje pretočiš u stvarnost. Budi svoja, jer samo takva ćeš biti korisna i sebi i drugima. I, neće uvijek biti lako, ali će itekako vrijediti truda.“

I neka znaju, ova djevojčica sam bila ja. Djevojčica iz malog mjesta, sa velikim idejama. I još uvijek sam – jer, od svih mojih ideja uspjela sam ostvariti samo jedan mali dio i radujem se da sa svima vama podijelim sve ono što još uvijek nosim u sebi.

Vjerujemo da Selma Halilović, svojom predanošću i vizijom, dokazuje da žene mogu ostvariti svoje snove i postići finansijsku nezavisnost. Njen rad kroz njen blog Finansijski wellness ostavlja neizbrisiv trag u životima žena i inspiriše ih da krenu hrabro u susret svojim ciljevima!

Ukoliko poznajete neke sjajne Super žene koje zaslužuju medijski prostor zbog svojih rezultata pišite nam na ali@kameleon.ba.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button