Valter Tuzlanski

Stotine mladih inovatora u Banovićima na međunarodnoj smotri stvaralaštva
Općina Banovići bila je petka do nedjelje domaćin Međunarodnih naučnih dostignuća učenika osnovnih škola iz oblasti tehničkog odgoja i inovatorstva.

U pozorišnoj sali Radničkog doma, najboljim učenicima dodijeljene su medalje i diplome za prva tri mjesta u 28 disciplina. Nagrađeni su najbolji radovi, među 450 izloženih.

Možda će Vas zanimati i:

Smotra je okupila učesnike iz šest zemalja bivše Jugoslavije (ukupno oko 450 učesnika) – iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije. Održana je u Radničkom domu i na Gradskom stadionu, a skup su uveličali brojni predstavnici javnog, političkog, privrednog i kulturnog života iz BiH i zemalja regiona.

Dostojanstven domaćin

Svečanost je otvorio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, koji je tom prilikom poručio da su Banovići dostojanstven domaćin, kao i uvijek, i da na najbolji način predstavljaju kako općinu Banovići, tako i Tuzlanski kanton, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

U ime domaćina, na svečanosti se obratio općinski načelnik Bego Gutić koji je to okarakterizirao kao priliku da se promoviše tehnička kultura, tehnički odgoj i obrazovanje ‘jer bez razvoja tehničke kulture nema ni razvoja tehnike i tehnologije bez kojih se ne može zamisliti ni privredni razvoj’. Učenici će, svojim radovima, dati najbolju sliku na kojem nivou je tehnička kultura u našoj zemlji i na prostoru jugoistočne Evrope – kazao je. Naglasio je da su u Banovićima ova tri dana okupljeni najbolji budući inženjeri, naučnici i da će to ostaviti snažan utisak u budućoj karijeri mnogih od njih.

Mladi su pokazali da zemlje jugoistočne Europe ne trebaju da brinu za svoju budućnost, njihove ideje i naučno tehnička dostignuća garant su prosperiteta i razvoja. Kako su kazali, iz Banovića će ponijeti samo lijepe uspomene.

Usmjeravanje djece

U ime Vlade Tuzlanskog kantona, koja je jedan od pokrovitelja manifestacije, govorila je ministrica Senada Dizdarević.

Ona je kazala da je ‘to najbolji način da djecu usmjerimo na pravi put i da podrška Vlade u ovakvim aktivnostima neće izostati’.

Nastavnik Edim Avdić, koji je najviše doprinio organizovanju događaja, već ima planove za narednu godinu – da događaj učini većim i boljim. Bio je to treći događaj međunarodnog karaktera organiziran u Banovićima u ovoj godini, a pod pokroviteljstvom Općine. Domaćini su bili Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u Tuzlanskom kantonu i Javna ustanova Osnovna škola Banovići – navodi se u saopćenju za javnost Udruženja građana Nešto više.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button