SvijetVijesti

Prigožin prijeti Macronu: Kliještima ćemo ti iščupati zube iz tih prljavih usta
Šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin nije skrivao ljutnju nakon odluke francuskog parlamenta koji je njegovu plaćeničku grupu proglasio terorističkom organizacijom. Prigožin je nakon ovoga direktno zaprijetio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Odgovarajući na pitanje ruskih novinara, Prigožin je kazao da je Wagner spašavao ljude u središnjoj Africi, gdje je Wagner stekao snažno uporište i istisnuo francusku prisutnost u regiji, od francuskih vojnika, koji su im se “samo rugali”.

“Možemo kliještima izvaditi pokvarene zube iz tih loših usta. Možemo iščupati zube Macronu i općenito svima koji prosipaju patogenu prljavštinu Wagneru,” kazao je Prigožin.

U utorak su francuski zastupnici pozvali EU da uvrsti Wagner na popis terorističkih grupa i provede više pravnih akcija kako bi onemogućila Wagnerovu finasijsku aktivnost u Evropi. EU je samog Prigožina sankcionirala u aprilu prošle godine.

“Oni nisu samo plaćenici, postoji volja da se masakriraju civili za političku korist da se destabiliziraju institucije,” rekao je Benjamin Haddad, zastupnik iz Macronove stranke.

Wagnerovi plaćenici preuzeli su aktivnu ulogu u invaziji Kremlja na Ukrajinu uprkos tekućem javnom političkom sukobu između Prigožina i ruskih odbrambenih dužnosnika.

Paravojna grupa uglavnom je uključena u bitku za Bahmut, koja je postala glavno poprište sukoba između ruskih i ukrajinskih snaga. Wagner je snimio brojne snimke na kojima se vidi mučenje pa čak i odrubljivanje glava ratnim zarobljenicima.

U aprilu su dva bivša komandanta Wagnera i bivši osuđenici priznali da su po Prigožinovom nalogu ubijali ukrajinske civile i djecu. Plaćenici su 2022. godine snimili video u kojem su navodno maljem pogubili vlastitog vojnika nakon što su ga optužili za suradnju s ukrajinskim snagama.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button