Lifestyle

Ponedjeljak koji se voli: Najbolja verzija sebe

Marijana Klapić
Rečenica koja je potakla mnoge da počnu razmišljati u dobrom smjeru. Smjeru ka vlastitoj istini, otvorenosti i napretku. Rečenica koja je nametnula određena pravila i koja je u svojoj plemenitoj misiji izgubila značenje i smisao i postala noćna mora istih onih koji su težili da ispune njena očekivanja. Jer onog trenutka kada su krenuli ka najboljoj verziji sebe, shvatili su da to i nije tako lako kao što su mislili na početku.

Čovjek je proces. Proces koji traje i nikada ne završava. Da bi znao kuda ideš i na šta treba da liči tvoj život, neophodno je znati i upoznati sebe, svoje želje, snove, svoj karakter. Zaviriti u najdublje i najskrivenije dijelove bića što nije uvijek lako. Naprotiv. To je najteži dio puta koji se zove postajanje-najbolje verzije i zbog toga mnogi nisu spremni krenuti ka tome, jer to znači da će morati (ali stvarno se ovo mora) prihvatiti istinu i priznati sve ono što su do tada zanemarivali, skrivali i potiskivali, ne od drugih, nego od samih sebe. To je najteži dio. Neminovan i neizbježan.

Danas na ovaj ponedjeljak-koji-se-voli razmisli šta za tebe uopšte znači ta najbolja verzije? Jesi li svjestan šta treba uraditi da se do nje dođe!? Da li uopšte treba nešto raditi!?

Možda će Vas zanimati i:

Tokom svog života si „kupio“ i upijao sa svih strana sve ono što te danas oblikovalo, u šta si se pretvorio i koja si verzija postao.

U sebi nosiš sve tvoje pretke,tvoja nasljeđa, brdo uvjerenja, lekcije roditelja i kako su te odgajali, vrijednosti koje su ti usadili. Kakvo si obrazovanje stekao, kakvu si sliku stvorio o sebi, svojim mogućnostima i sposobnostima. U tebi se nalaze sva tvoja moranja, nesigurnosti i strahovi koje su ti nametnuli. A ako se zapitaš odakle ti sve to, ti nemaš pojma, niti se sjećaš kada, kako i odakle je sve to došlo. Oblikovala te je ono što su drugi mislili o tebi, a ti si im povjerovao i nisi imao priliku da sam o svemu dobro razmisliš.

Ako stvarno želiš da postaneš najbolja verzija sebe onda je vrijeme da razumiješ da su sve ovo neke druge verzije, nekih drugih ljudi, a da si ti ona verzija gdje ti radiš na odnosu sa samim sobom, na prihvatanju sebe sa svim svojim osobenostima i nesavršenostima, ali i na odbacivanju onoga što ti više ne služi na tom putu.

To je never-ending job  koji se zove – život. To je sposobnost u kojoj razvijaš ljubav prema sebi, način na koji se sam sebi obraćaš, riječi koje si upućuješ, ali ono najvažnije je sagledavanje vlastite istine bez trunke samosažaljenja, kritike ili osude. Ta verzija se postaje onda kada oguliš sve te silne slojeve koji su se gomilali godinama i kada se ogoliš do kraja i spoznaš ko si ti uistinu.

Onda kada staneš ispred ogledala, tako ogoljen i ranjiv, kada se poželiš zagrliti i čvrsto stisnuti, jer znaš da je cijena prevelika i da nema kompromisa sa životom. On od tebe, tako ranjivog i ogoljenog, traži da živiš svoju autentičnost i jedinstvenost, da si dozvoliš da baš ta, jedina i istinita verzija, ugleda svjetlost dana.

Happy Monday People!

Autorica teksta: Marijana Klapić
Trenerica ličnog i profesionalnog razvoja
Instagram: Ponedjeljak koji se voli 
+387 61 73 11 72
klapicmarijana93@gmail.com

 

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button