RegionSvijetVijesti

Nakon Amerikanaca i Francuzi se obrušili na Kosovo, Macron vidi jednog krivca
Francuski predsjednik Emmanuel Macron okrivio je vlasti na Kosovu za nepoštivanje sporazuma o posredovanju sa Srbijom u kojem su posredovali veliki ljudi iz EU-a kako bi bila ubrzana njihova integracija u blok.

Macron se obratio na zajedničkoj press konferenciji na marginama GLOBSEC Bratislava Foruma u Bratislavi.

Možda će Vas zanimati i:

“Vrlo smo jasno dali do znanja kosovskim vlastima da je bila pogreška nastaviti s ovim izborima unutar okvira koji je, kao što znate, bio gotovo bez izlaznosti”, dodao je Macron.

Francuski čelnik je dalje rekao da će se on i njemački kancelar Scholz sastati s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i srbijanskim predsjednikom Aleksanarom Vučićem u Moldaviji.

“Vrlo jasno postoji odgovornost kosovskih vlasti u trenutnoj situaciji i nepoštivanju sporazuma koji je ipak važan i koji je dogovoren prije samo nekoliko sedmica”, rekao je Macron.

Podsjećamo, američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier jučer je rekao da je otkazivanje učešća Kosova u vježbama Defender Europe 2023 prva sankcija za Vladu Kosova koja je odbacila pozive Washingtona na deeskalaciju situacije na sjeveru države.

Američki državni sekreter Antony Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u općinama na sjeveru imati posljedice za bilateralne odnose.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button