BiHVijesti

Ko koči oduzimanje vozila prekršiocima?
Općinski sud tvrdi da im drugostepeni sud poništava odluke.

Općinski sud u Sarajevu oglasio se povodom izjava koje je u intervjuu za Klix.ba dao ministar MUP-a KS, a iz kojih proizilazi da oni koče privremeno oduzimanje vozila i na taj način onemogućavaju oduzimanje vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja.

Kako su rekli iz Općinskog suda u Sarajevu, sudije Prekršajnog odjeljenja ovog suda su još od 2017. godine postupajući po zahtjevima MUP-a KS donosile naredbe o privremenom oduzimanju vozila.

“Protiv tih naredbi suda žalbe su izjavljivala lica od kojih su putnička motorna vozila oduzimana. U postupku po izjavljenim žalbama, sudije drugostepenog suda su zauzimale stav da policijski organ ima zakonsko ovlaštenje da izrekne zaštitnu mjeru ‘Privremeno oduzimanje predmeta’ kada je to neophodno radi zaštite javne sigurnosti (član 22. Zakona o policijskim službenicima KS), uključujući i motorno vozilo”, saopćili su iz Općinskog suda.

Posljedično tome, kako su naveli, drugostepeni sud je ovom sudu ukinuo sedam odluka u kojima je bila izdata naredba za privremeno oduzimanje predmeta.

“A uz obrazloženje da se privremena mjera oduzimanja predmeta ne može tražiti zahtjevom ovlaštenog organa prema sudu u prekršajnom postupku jer sudija u prekršajnom postupku nije ovlašten za izdavanje takve naredbe. Na temelju iznesenog, MUP KS je u mogućnosti da na osnovu člana 22. Zakona o policijskim službenicima KS izriče zaštitnu mjeru ‘Privremeno oduzimanje predmeta'”, dodaju iz Općinskog suda.

Napomenuli su i da je Općinski sud u Sarajevu u periodu od 1. januara do 30. aprila 2023. godine naplatio 298.314KM po osnovu izrečenih kazni shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Podsjećamo, Katica se u današnjem intervjuu za Klix.ba dotakao i problema oduzimanja vozila povratnicima u činjenju teških prekršaja.

Policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima. Prošle godine smo imali 178 takvih slučajeva gdje nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Mi smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button