SvijetVijesti

Kadirov zaprijetio: Uskoro ćemo pokazati što znači osveta
Čečenski čelnik Ramzan Kadirov oštro je kritikovao postupke ukrajinskog vodstva kao terorističke i obećao osvetu za napad dronovima na Moskvu.

“Sve je moguće, ali za sada neću otkrivati detalje. Uskoro ćemo u zoni specijalnih operacija pokazati šta je osveta u punom smislu te riječi,” napisao je Kadirov na svom Telegramu.

Kadirov smatra da napad bespilotnim letjelicama na Moskvu nije imao nikakvog taktičkog, strateškog pa čak ni psihološkog smisla jer je izveden daleko od područja borbi.

“No, svako ko je upoznat s metodama terorista izvježbanih prema američkim predlošcima, shvata da je to bio pokušaj privlačenja pažnje i osvajanja bodova nakon velikih poraza na bojnom polju,” istaknuo je.

Čečenski čelnik je dodao da kijevsko vodstvo donosi odluke “koje ne ostavljaju nikakvu sumnju da se koriste terorističkim metodama i da su stoga teroristi.” Također je pozvao evropske zemlje da razmisle koga sponzoriraju i pod kojim uslovima daju oružje.

“To će im se obiti o glavu kada Rusija pokuca na vrata, primjerice, Njemačke ili Poljske. Neće imati čime odgovoriti – svo je oružje potrošeno na Ukrajinu,” rekao je Kadirov.

Ukrajinske bespilotne letjelice napale su Moskvu i Moskovsku regiju u utorak ujutro. Prema ruskom ministarstvu odbrane, u napadu je sudjelovalo osam dronova od kojih je pet oboreno, a još tri onesposobljeno. Dvoje ljudi u Moskvi obratilo se liječnicima za pomoć. Brojni objekti pretrpjeli su manja oštećenja.

Ruske specijalne snage sada se pripremaju za “oslobađanje” niza naseljenih područja na teritoriju Narodne Republike Doneck, rekao je čečenski čelnik Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi Tass.

“Prijatelji, čečenske postrojbe dobile su novu naredbu o preraspodjeli svojih snaga. Teritorija u Doneckoj Narodnoj Republici (DPR) postala je njihova zona odgovornosti. U skladu s naredbom, čečenski borci trebaju započeti s aktivnim borbenim operacijama za oslobađanje niza naseljenih područja,” rekao je Kadirov.

Prema njegovim riječima vojne postrojbe sada se pripremaju za jurišne operacije uz aktivnu podršku Ministarstva odbrane Rusije i Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije.

“Prva faza je u toku već nekoliko dana dok zapovjedništvo ovih jedinica izrađuje planove za kretanje naprijed i oslobađanje naseljenih područja,” rekao je čečenski čelnik.

Izvor
N1info.ba
Back to top button