Svijet

Erdoganov rival kaže da ima dokaze o ruskoj internet kampanji uoči glasanja u Turskoj
Kemal Kilicdaroglu, glavni protivnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, rekao je u petak da njegova stranka ima konkretne dokaze o odgovornosti Rusije za objavljivanje lažnog online sadržaja uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora.

– Da nemamo to konkretne dokaze ne bih tvitovao – rekao je Reutersu. Stranka nije kontaktirala rusku ambasadu u Turskoj po tom pitanju, dodao je on.

Nije precizirao o čemu se radi na internetu. Rusija je u prošlosti bila optužena za miješanje u strane izbore, uključujući izbore u Sjedinjenim Državama, što ona poriče.

– Smatramo da je neprihvatljivo da se druga zemlja miješa u izborni proces Turske u korist političke stranke. Želio sam da cijeli svijet bude svjestan toga, zato sam uputio ovaj poziv otvoreno putem tvita – rekao je on u intervjuu.

Kilicdarogluovi komentari objavljeni su uoči saopćenja Kremlja koji je negirao miješanje Rusije u turske predsjedničke izbore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su ljudi koji su Kilicdarogluu prenijeli takve optužbe lažovi i da Rusija izuzetno cijeni svoje veze s Turskom.

U svom uredu u Ankari, Kilicdaroglu – koji vodi ispred Erdogana u većini istraživanja javnog mnijenja – ponovio je svoje uvjerenje da će u nedjelju “zamijeniti autoritarnu vladavinu”.

Ovaj 74-godišnji bivši birokrata naglasio je da Turska ima bliske ekonomske veze s Rusijom i nagovijestio da će voditi ravnotežu u vanjskoj politici u odnosima s Moskvom.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button