SvijetVijesti

Đukanović će biti počasni predsjednik Crne Gore: Dobit će 70 posto plate, kancelariju i obezbjeđenje
Doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primat će od narednog mjeseca oko 1.680 eura platu kao počasni šef države, nakon što je to sam zatražio, a na šta ima pravo po Zakonu o predsjedniku.

Kako je potvrđeno “Vijestima”, rješenje o naknadi potpisao je predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović, a Odbor bi odluku trebalo da konstatuje na nekoj narednoj sjednici.

Đukanović, kako je propisano zakonom, imao pravo na 70 posto zarade iz posljednjeg mjeseca prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje. On će koristiti naknadu kao počasni predsjednik države do penzije.

Počasnu titulu bivšeg predsjednika Crne Gore, koju je do sada imao samo Filip Vujanović, doskorašnji šef države mogao bi koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina.

Đukanović će iskoristiti mogućnosti koje mu pripadaju po isteku funkcije, od počasnog naziva, do zarade, posebne kancelarije, administrativne podrške ali i zvaničnu policijsku pratnju.

Ta prava imaju predsjednici Crne Gore koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore (3. juna 2006. godine).

Đukanoviću je 20. maja istekao mandat predsjednika Crne Gore.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button