Valter Tuzlanski

Begu begovo: Šta Tužilaštvo KS tačno stavlja na teret Ibrahimu Hadžibajriću, kako su ga sve ostali osumnjičeni oslovljavali
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u toku je ročište za određivanje pritvora osumnjičenima koji su uhapšeni u okviru policijske akcije Start, načelniku općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimu Hadžibajriću i sekretarki odjeljenja u ovoj općini Almi Destanović.

Tužitelj u ovom predmetu Darko Soldat je iznio podatak kako prijedlog za određivanje pritvora sadrži više od 90 stranica. Inače, pritvor je, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva KS, zatražen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovno počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tužilac Samir Selimović je spomenuto kako je Destanović državljanka Srbije i Kosova, te da postoji mogućnost da pobjegne izvan BiH i tako postane nedostupna pravosudnim organima u našoj zemlji.

Soldat je u prezentovanju zahtjeva za određivanje pritvora prezentovao i komunikaciju ostvarenu putem Sky aplikacije, kojom su osumnjičeni među sobom razmjenivali fotografije, kao i tabele o raspodjeli novca između Seida Hadžibajrića, inače sina Ibrahima Hadžibajrića, sa Elmedinom Karišikom. Obojica su također uhapšeni u okviru akcije Start.

Na fotografijama se mogu vidjeti brojači novca, kao i veća količina novca u različitim apoenima. Prema navodima tužioca, osumnjičeni su među sobom dijelili novac u omjeru da je 80 posto iznosa išlo Ibrahimu Hadžibajriću, a 20 posto Elmedinu Karišiku.

Također je napomenuo kako su u komunikaciji putem Sky aplikacije Ibrahima Hadžibajrića oslovljavali sa “Beg”, a u nekim slučajevima i sa “Babuka” i Stari”, dok je Karišik oslovljavan sa “Medo”. Soldat je napomenuo kako je Hadžibajrić od ostalih osumnjičenih tražio da se ne sastaju uživo, te da sa društvenih mreža uklone sve zajedničke fotografije, kako bi ih bilo teže dovesti u međusobnu vezu.

Prilikom pretresa objekata, kod Seida Hadžibajrića je pronađeno 150.000 KM na jednom računu, a na drugom 50.000 eura. Kod Ibrahimove kćerke Amile u sefu je pronađeno 17.000 KM i 9.000 eura. Kod osumnjičene Alme Destanović je pronađeno nekoliko hiljada maraka i eura u gotovom novcu, te 160.000 KM na računu.

Također, tužilac Selimović je napomenuo kako je Alma Destanović kupila stan na Ilidži kojeg je platila 120.000 KM u gotovom novcu, pitajući odakle joj toliki novac, odnosno koje je njegovo porijeklo.

Tužilac Selimović je kazao kako su i ranije saslušavani svjedoci u vezi sa izdavanjem parkinga, ali da su svi oni bili instruirani od Hadžibajrića kakve će izjave davati policiji, odnosno da su se prijavili na oglas kojeg je raspisala Općina, te da se za sve ostalo Tužilaštvo treba obratiti općini, što su oni i poslušali. Također je spomenuo i način na koji je formirana stranka NES, odnosno da su se falsifikovali dokumenti na osnovu kojih je stranka formirana. Prema tužiocu, ovo je ispričala svjedokinja inicijala A. A., koja je bila prisutna u prostoriji kada se to radilo, a njeno učešće u svemu je bio uslov da ona dobije posao u općinskoj administraciji.

Advokat Ibrahima Hadžibajrića, Asim Crnalić je negirao sve navode tužitelja, osim sklapanja ugovora o davanju parkinga pod najam, ističući u svom izlaganju da je sve učinjeno u skladu sa zakonom.

– Sud ne utvrđuje da li je nešto moralno ili ne, nego da li je urađeno u skladu sa zakonom, a ovo jeste, kazao je Crnalić.

Naglasio je kako se navodi optužbe baziraju na analizi komunikacije ostvarene putem Sky aplikacije, te da takvi podaci ne mogu biti osnova za pokretanje pravnog postupka. Naveo je kako pred bh. pravosuđem ni u jednom slučaju nije izrečena presuda u kojoj bi se kao dokazi koristili podaci dobijenu putem Sky aplokacije, te da je do sada podignuta samo jedna optužnica na ovaj način. Dodao je kako je komunikacija ostvarena putem ovewaplikacije privatna, te da Tužilaštvo ne može tumačiti razgovore koji su vođeni na ovaj način, odnosno da tumačenje mogu dati samo učesnici razgovora.

Podsjećamo, osim pomenutih, uhapšen je i sin načelnika Seid Hadžibajrić, te Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza, navodno i Emina Rogo i Mehmed Dedić, vlasnik kompanije Arijans Sarajevo.

– Od 2019. do maja 2023. godine su Ibrahim Hadžibajrić i Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem aplikacije Sky, kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela, saopćili su iz Tužilaštva KS-a, te pojasnili da se privedeni terete da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Sporna su, navodno, tri parkinga, Telali, Dom armije i Trg Austrije, a Karišik, za kojeg se navodi da je osnovao firmu za iznajmljivanje parkinga, Hadžibajrićima je davao 80 posto zarade.

Dobro obaviješteni tvrde da se traga za Eminom Alibegović, koja je promijenila ime u Barbara Pekić i dovodi se u vezu sa restoranom Dos Hermanos, preko kojeg se navodno prao novac od narkotika.

Već smo pisali da mnogi Hadžibajriće dovode u vezu sa Admirom Arnautovićem Šmrkom koji je trenutno u pritvoru te da su, navodi se, preko Karišikove firme oprane ogromne količine novca.

Portal Istraga navodi da je jedan od glavnih perača novca bio Karišik, koji je koristeći svoje veze sa Seidom Hadžibajrićem na području općine Stari Grad dobijao atraktivne lokacije za svoje biznise u oblasti građevine i marketinga.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button