Lifestyle

Ponedjeljak koji se voli: Koliko visoko naraste drvo?

Marijana Klapić
Jesi li se ikada zapitao koliko visoko drvo može narasti? Nisam ni ja. Sve do nedavno,kada sam na televiziji gledala baš interesantnu emisiju u kojoj poznata svjetska glumica posjeduje čitavo imanje na kojem sadi razne vrste drveća u čast svojih prijatelja. Tako im odaje poštovanje,još više jača vezu sa njima i ostavlja jedan fenomenalan trag u očuvanju životne sredine.

Sad se sigurno pitaš kakve veze ima drvo, ponedjeljak i ova tema o kojoj pišem.

Hajde da ti objasnim.

Možda će Vas zanimati i:

Naime, svako drvo koje je ona posadila je specifično na svoj način, baš kao i osobe kojima ga je posvetila. Neko drvo raste brže, neko sporije. Neka od njih su već godinama stara i već su odrasla i stasala.

Neka su tek posađena, mlada, krhka i bez plodova. Kako godine prolaze, kako se smjenjuju godišnja doba, tako svako drvo ima svoj ritam rasta i dostizanja svoje zrelosti i maksimuma.

Svako stablo je važno za eko sistem u kojem se nalazi i ima svoje mjesto, jedno pored drugog.

Ono što je, za mene, bio „aha“ momenta je da sam shvatila, da ni jedno drvo, tokom svog razvoja, u nekom stadiju, nije stalo da raste. Ni jedno drvo nije doseglo određenu visinu i „pomislilo“; ne mogu više ili sada je dosta! Ni u jednom trenutku ono nije „odlučilo“ da se zaustavi i prestane rasti.

Drvo jednostavno ide do svog konačnog maksimuma. Svim svojim silama i snagama, iz korijena, se trude da izbije što više prema nebu. Prema suncu koje mu daje svjetlost od kojeg živi i od kojeg nezaustavljivo raste.

A čovjeku? Pa čovjeku je, baš kao drvetu, isto tako dato da dosegne neslućene visine. To je nevjerovatan potencijal i bila bi ga velika šteta neiskoristiti ili protraćiti.

Danas na ovaj Ponedjeljak-koji-se-voli razmisli da li vjeruješ u svoj potencijal? I ako je tako, koliko je on uopšte iskorišten?

Ja istinski vjerujem da ga imaš, po rođenju,baš kao i drvo svoj. Kao što je svako drvo različito, tako je svako od nas drugačiji pa je i on kod tebe drugačiji. Neki mogu izrasti u veličanstveni hrast, a neki mogu biti poput drveta jabuke ili višnje, davati najukusnije plodove.

Vjerujem da on strpljivo čeka u tebi i da, ti, kao svjesno bića moraš to spoznati i naučiti kako da ga probudiš, oživiš i da mu dozvoliš da te ponese ka ličnim visinama.

Hoće li to biti visine u tvom poslu, porodici, ljubavi, prijateljstvu, odnosima ili nekom drugom dijelu života to nije važno. Važno ga je prepoznati, imenovati i oživiti. Važno ga je živjeti.

Zamisli samo da u svom dvorištu imaš drvo najsočnije trešnje na svijetu i da primjetiš da ne raste, da se ne razvija i da nedaje plodove. Šta ćeš uraditi?

Učinićeš sve da joj pomogneš da dosegne vrhunac svog rađanja i pažljivo ćeš pratiti kako napreduje, sve dok se jednog jutra ne probudiš i shvatiš da u svom dvorištu imaš takvo blago, drvo puno preslatkih plodova koje je trebalo malo pažnje da oslobodi snagu svog potencijala, bez razmišljanja i ograničenja. Sjedi u hlad njene krošnje i uživaj u tim slasnim trešnjama.

Happy Monday People!

 

Autorica teksta: Marijana Klapić
Trenerica ličnog i profesionalnog razvoja
Instagram: Ponedjeljak koji se voli 
+387 61 73 11 72
klapicmarijana93@gmail.com

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button