BiH

Hahn poručio bh. političarima: U EU nema mjesta onima koji veličaju ratne zločince













Kako nam je potvrđeno iz njegovog kabineta, odgovor je u ime Evropske komisije poslao evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Iako nije direktno odgovoreno na Predin upit o tome šta namjeravaju učiniti po ovom pitanju, iz odgovora ipak proizilazi jasan stav da za negatore genocida i one koji veličaju ratne zločince nema mjesta u EU.

Možda će Vas zanimati i:

“Konačnom presudom na suđenju Radovanu Karadžiću završio se slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj historiji Evrope. Komisija u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i njegovog nasljednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT / Mehanizam). Komisija redovno ponavlja političkim liderima Bosne i Hercegovine potrebu za punom saradnjom s Mehanizmom”, kaže se u Hahnovom odgovoru.

Navodi se kako očekuju da svi politički lideri Bosne i Hercegovine budu primjer i pokažu da poštuju odluke međunarodnih tribunala. IZ EK naglašavaju da treba da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost postupka donošenja presuda i izbjegavaju i osuđuju svaku inicijativu koja bi mogla da izazove napetost.

“U saopštenju EK o kredibilnoj perspektivi proširenja i jačanja angažmana EU na Zapadnom Balkanu, jasno je navedeno da u EU nema mjesta za zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca s bilo koje strane i da su daljnji napori ka pomirenju ključni za čvrsto usidravanje mira i osiguravanje trajne stabilnosti u regiji. Sve zemlje moraju se nedvosmisleno obavezati, kako riječju tako i djelom, da prevaziđu naslijeđe prošlosti, postižući pomirenje i rješavajući otvorena pitanja mnogo prije njihovog pristupanja EU”, zaključio je Hahn u svom odgovoru Predi.

Preda je ranije naveo kako je 20. marta 2019. godine Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT) osudio Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora za genocid i zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

“Ipak, vlasti iz političkog entiteta Republike Srpske i dalje poriču genocid i slave osuđenog ratnog zločinca Karadžića. On se tretira kao heroj, a dodjeljuju mu se medalje pa čak i studentski dom koji je nazvan po njemu”, podsjetio je Preda.

Evropski parlament osudio je genocid u Srebrenici na najsnažniji mogući način i odbacio “bilo kakvo poricanje genocida, relativizaciju ili pogrešno tumačenje”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button