Valter Tuzlanski

Zašto je važno da ljeti imamo ljetne gume?
Mnogo vozača na zimskim gumama vozi i ljeti, pa kad ih istroše onda opet kupuju zimske jer smatraju da im je jeftinije.

Zimske gume su mekše od ljetnih i imaju svojstvo da se pri niskim temperaturama pomalo stvrdnu što je pogodnije za vožnju. Međutim, više temperature stvaraju kontra efekt, odnosno zimske gume omekšaju, postaju rizične za vožnju i brže se troše.

Ljetne gume su izuzetno važne u ljetnim uslovima vožnje.

Zimske gume su predviđene za hladnije vrijeme i snijeg i tu su nezaobilazne. Nažalost, to ne vrijedi u ljetnim mjesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Zimske gume su napravljene sa dubokim profilima od puno mekše i elastičnije smjese od ljetnih kako se u hladnim zimskim mjesecima ne bi stvrdnule te kako bi i pri najnižim temperaturama dobro prianjale za podlogu čineći vožnju udobnom, i još važnije sigurnom, navodi se na stranici “Vrele gume”.

Međutim kada krenu visoke temperature u proljetnim i ljetnim mjesecima, svaki kilometar koji napravite sa zimskim gumama po vrućem asfaltu rapidno ih troši i skraćuje njihov životni vijek. Zimski pneumatici ne mogu pratiti temperaturnu razliku i zato je potrebno koristiti tvrđe i čvršće ljetne pneumatike.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button