PolitikaRegion

Vučić zatražio pravodobnu i učinkovitu reakciju UN-a na Kosovu
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak da je sigurnosna situacija na Kosovu složena te je zatražio pravodobnu i učinkovitu reakciju UN-a na incidente i provokacije Prištine.

Vučić je to kazao tijekom današnjeg susreta s posebnom predstavnicom glavnog tajnika i voditeljicom UNMIK-a Caroline Ziadeh, koja će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 27. travnja podnijeti izvješće o stanju na Kosovu.

Vučić smatra da je uslijed posljednjih incidenta na sjeveru Kosova ugrožena sigurnost Srba i ostalog stanovništva te da se krši Rezolucija SB UN 1244 Ujedinjenih naroda.

Vučić je kazao da Srbija inzistira na očuvanju mira i stabilnosti u regiji, poštivanju međunarodnog prava i primjeni Rezolucije SB UN 1244, priopćeno je iz Službe za suradnju s medijima predsjednika Srbije.

Tijekom susreta voditeljica UNMIK-a Caroline Ziadeh je izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine te naglasila potrebu da se, radi dobrobiti Srba i Albanaca na Kosovu, političke obveze pretoče u konkretne akcije.

Nove napetosti na Kosovu su nastale nakon različitih tumačenja ranije postignutog sporazuma o registarskim tablicama, ali i poslije uhićenja nekoliko Srba koje Priština tereti za kaznena djela, a srpska strana to smatra protuzakonitim i novim pritiscima na Srbe.

Na sjeveru Kosova jutros je ranjen Srbin koji je pripadnike kosovskih specijalnih snaga optužio da su pucali na njega, dok istodobno kosovska policija negira umiješanost u ovaj incident.

Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button