Tuzlanski kanton

Vlada TK: Dva miliona KM za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju boračkih kategorija

Na danas održanoj sjednici Vlada je donijela Odluku o ostvarivanju prava na finansijska sredstva za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.

Za ovu namjenu Vlada je Budžetom planirala ukupno 2 miliona KM, od čega je po jedan milion KM planiran za dodjelu grant sredstava fizičkim licima koja obavljaju, obrtničku ili srodnu djelatnost, odnosno za dodjelu grant sredstava privrednim društvima koja su u većinskom privatnom vlasništvu, a koja bi zaposlila osobe iz reda boračkih kategorija.

Ono što je novina u odnosu na dosadašnju praksu, to je da se izdvajanjem finansijskih sredstavaomogući otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja odnosno proširenja djelatnosti, na područjuTuzlanskog kantona, od strane branilačkih kategorija i to na način da se afirmiše proizvodna djelatnost uodnosu na uslužnu.

Pravo na dodjelu navedenih sredstava, imaju nezaposlene osobe propisane odredbama Zakona o dopunskimpravima branilaca i članova njihovih porodica i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button