PolitikaRegion

U Europskom parlamentu zabrinuti zbog imenovanja Vulina na čelo obavještajne službe
Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) usvojio je izvješće o Srbiji izvjestitelja Europskog parlamenta za tu zemlju Vladimira Bilčika, ali je izrazio žaljenje što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i  zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo obavještajne službe (BIA).

Tako se Srbiju podsjeća da se kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji (EU) mora pridržavati načela i politike EU.

“Usklađivanje s ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo”, stoji  u usvojenom izvješću, te se također “osuđuju bliski odnosi Srbije s Rusijom”.

Vladimir Bilčik je nakon glasanja rekao da su globalni događaji u 2022. godini redefinirali duh dokumenta te dodao da u principijelnom pristupu prema Rusiji, Srbija ostaje jedina zemlja koja se nije uskladila s vanjskom politikom EU po pitanju sankcija.

“Utjecaj Rusije ostaje problem u Srbiji, a moje izvješće spominje više primjera kada i zašto to ostaje tako”, kazao je Bilčik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada se oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji. Vučić takvu odluku pravda bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, no priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve.

Desno krilo na srbijanskoj političkoj sceni i ultranacionalisti Vučića optužuju da će pristati na uvođenje sankcije Rusiji i tako “ispuniti i taj zahtjev Zapada”, te da će pristati na “politiku ucjena koje će slijediti jedna za drugom” i u pogledu prihvaćanja europskog plana za Kosovo, kojim se sugerira uzajamno priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Poseban odlomak u danas usvojenom izvješću se odnosi na imenovanje Aleksandra Vulina na čelu obavještajne službe zbog njegove naklonjenosti Rusiji.

“Europski parlament je zabrinut zbog imenovanja direktora Sigurnosno obavještajne agencije, koji je poznat po svojoj anti-EU i prokremljskoj retorici”, ističe se u izvješću.

U izvješću se Beograd, a i Priština pozivaju na primjenu svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga uključujući i Zajednicu srpskih općina, te se izražava duboka zabrinutost zbog tenzija na sjeveru Kosova.

Radio Slobodna Europa podsjeća kako će nakon usvajanja u Vanjskopolitičkom odboru komitetu izvješće biti će biti izglasano na plenarnoj sjednici u svibnju, kada dobiva verziju Rezolucije Europskog parlamenta.

Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button