Zanimljivosti i zabava

Ruski zvaničnik: Zaporožje će što skorije prestati koristiti američko nuklearno gorivo
Nuklearna elektrana Zaporožje u južnoj Ukrajini koju je Rusija osvojila prošle godine prestat će koristiti nuklearno gorivo proizvedeno u Sjedinjenim Državama što je skorije moguće, navela je novinska agencija Interfax izjavu ruskog zvaničnika u četvrtak.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi, velikim dijelom izgrađena u sovjetskoj eri, izvorno je koristila rusko nuklearno gorivo, ali je Ukrajina postepeno prešla na snabdijevanje iz američke kompanije Westinghouse nakon prvog sukoba s Rusijom 2014. godine.

Prošle su godine ruski vojnici osvojili elektranu dok su izveli invaziju na dijelove Ukrajine, a postrojenje je od tada u središtu nuklearne sigurnosne krize zbog skoro neprestanog granatiranja u njegovoj blizini za koje se međusobno optužuju Kijev i Moskva.

Šta ako dođe do eksplozije u nuklearnoj elektrani Zaporožje? | Kriza u Ukrajini Vijesti | Al Jazeera

Renat Karča, savjetnik generalnog direktora ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom, koja je sada zadužena za elektranu, rekao je za Interfax da ona u rezervama ima goriva proizvedenog u Sjedinjenim Državama u vrijednosti od oko četiri godine.

Rusko čelništvo nastojat će, međutim, to gorivo zamijeniti ruskim što je skorije moguće, jer vlastitu tehnologiju smatra superiornom, kazao je on, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button