BiHIn memoriamVijesti

Preminuo je jedan od najvećih karikaturista, Hasan Fazlić

In memoriam
Jedan od najvećih karikaturista BiH preminuo je u 86. godini. Tuzlak Hasan Fazlić decenijama je  svojim crtežima “govorio” o našoj stvarnosti. Radio je za sve vodeće bosanskohercegovačke i jugoslovenske novine, a njegove karikature i dan-danas su ostale svojim značenjima veoma aktuelne u svakom pogledu.Jesu se promijenili društveni sistemi, jesu se promijenila vremena, ali univerzalnost poruka koje Fazlićevi crteži u sebi nose dugoročna je i gotovo neprolazna.

Hasan Fazlić profesionalni je karikaturista i ilustrator od 1964. godine. Karikature i satirične crteže objavljivao je u zemlji i inostranstvu. Ilustrovao je brojne knjige za odrasle i djecu. Bavio se pozorišnom i televizijskom scenografijom i kostimografijom. Objavio je tri knjige karikatura i pet mapa grafika. Imao je brojne samostalne izložbe i učešća na kolektivnim izložbama.
Karikature i satirični crteži Hasana Fazlića uvršteni su u najznačajnije antologije svjetske karikature, a nalaze se u muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Biografija
Karikaturist i slikar Hasan Fazlić rođen je u Lipnici 8.10.1937. godine. U Tuzli je završio nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike. Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslove održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno poslove jamskog električara. Prilikom obavljanja tih poslova, na ugljenim zidovima crtao je karikature svojih pretpostavljenih poslovođa, smjenovođa i upravnika, što je kod njih, umjesto ljutnje, izazvalo opće simpatije. Za vrijeme školovanja u nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki Ismet Mujezinović. Od 1973. do 1992. godine radio je kao karikaturist i novinar u sarajevskom dnevnom listu „Oslobođenje“. To razdoblje smatra se njegovim najuspješnijim stvaralačkim periodom u kome doživljava punu afirmaciju i svrstava se u red najpoznatijih evropskih i svjetskih karikaturista. Hasan Fazlić, uz poslove karikaturiste i ilustratora u dnevnim i nedjeljnim novinama bavio se i crtanjem stripova. Iz tuzlanskog perioda poznat je njegov serijal o junaku iz naroda „Šeći“ koji je godinama uveseljavao čitaoce lista „Front slobode“. Isto tako pisao je i zanimljive reportaže sa svojih putovanja po Evropi i svijetu, u kojima je prenosio zanimljive slike krajolika i opisivao likove ljudi iz drugih podneblja.

Možda će Vas zanimati i:

Karikature
Divan čovjek i sjajan umjetnik, Fazlić nas vidi onakvima kakvi stvarno jesmo, a znamo da se nismo baš naročito osvrtali na to što nam se nudi kao mogućnost i sugestija kao prilika za korektiv. Pred vama je nekoliko karikatura Hasana Fazlića, koje je priredio tokom Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu.

 

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button