BiH

Predsjednik VSTV-a: Otvoren je disciplinski predmet protiv sudije Branka Perića
Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija potvrdio je danas da je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) koji djeluje pri Vijeću otvorio disciplinski predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića.

Povod tome je izdvojeno mišljenje koje je Perić pročitao prilikom izricanja prvostepene presude u slučaju “Respiratori.”

“Budući da je predmet otvoren u perspektivi može doći do disciplinskog postupka,” kazao je Lagumdžija, odgovarajući na upite novinara na pauzi sjednice VSTV-a, koja je počela danas u Sarajevu.

Podsjetio je i da je on član Disciplinske komisije i da kao predsjednik Vijeća odlučuje o velikom broju procesnih pitanja u vezi sa svakim, a eventualno, i sa ovim disciplinskim postupkom, te da iz tog razloga ne želi šire komentirati situaciju u vezi sa spomenutim pitanjem, niti prejudicirati njen daljnji razvoj.

“Tako da ja iz tog razloga bilo kakav komentar u ovom dijelu neću dati, jer bi se mogao odrediti, a to bi mogao biti razlog za traženje mog izuzeća u eventualnom disciplinskom postupku,” pojasnio je Lagumdžija.

Na dodatni novinarski upit o tome da li se ranije dešavalo da neko od sudija predoči izdvojeno mišljenje, predsjednik VSTV-a je kazao da o tome ne raspolaže egzaktnim podacima, uz opasku da, koliko je njemu poznato, nije.

Dodao je kako on (Lagumdžija, op. a.) u vezi s tim pitanjem ima svoj stav, te da će zbog objektivnosti i njegovog mogućeg budućeg postupanja to svoje mišljenje zadržati za sebe.

Da je protiv sudije Perića u UDT-u formiran disciplinski predmet, potvrdila je i glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević, odgovarajući na upit jednog od članova VSTV-a na početku zasjedanja.

Dodala je kako slijedi redovna procedura, odnosno provođenje istrage o tome da li će biti potrebno pokretati disciplinski postupak u ovom slučaju ili ne.

Inače, u dosadašnjem toku sjednice usvojen je Godišnji izvještaj UDT-a za 2022. godinu.

Prema podacima iz tog izvještaja, u protekloj godini registrirao je ukupno 840 pritužbi, te u istom periodu riješeno 939, dok je 469 neriješenih preneseno u tekuću godinu. Najveći broj obraćanja UDT-u odnosno pritužbi tiče se dužine trajanja postupaka, ali tu su i prigovori na ponašanje nositelja pravosudnih funkcija, kao i oni koji se tiču drugih specifičnih razloga.

Referirajući se na pitanje u vezi Poslovnikom VSTV-a, predsjednik Lagumdžija je podsjetio da je na prethodnoj sjednici završen segment koji se tiče unapređenja postupka imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, a što je VSTV-ova ključna nadležnost.

“Nakon stupanja na snagu tih izmjena Poslovnika, novi konkursi će se voditi po novim pravilima,” kazao je Lagumdžija, navodeći kako se dio koji će Vijeće razmatrati tiče nekih tehničkih stvari u vezi sa disciplinskim postupcima i situacijom kako se VSTV određuje prema nositeljima pravosudnih funkcija protiv koji su disciplinski odgovarali.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button