BiH

Pitanje dana: Može li Novalić nakon presude ostati premijer FBiH?
Mnogi su primjeri političara širom svijeta koji su zbog različitih optužbi ili čak samo medijskih natpisa podnosili ostavke.

Većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg Vijeća, donesena je presuda kojom su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i firma Srebrena malina krivi što su…“, pročitao je sudija Branko Perić na samom početku izricanja prvostepene presude u aferi Respiratori.

Novalić, Solak i Hodžić proglašeni su krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje službene isprave, te su osuđeni na zatvorske kazne od četiri, šest i pet godina.

Jedan od primjera bi bio Jüri Ratas, estonski premijer i predsjednik vladajuće stranke Centar, u januaru 2021. podnio ostavku na funkciju šefa vlade zbog optužnice za korupciju koju je državno odvjetništvo podiglo protiv njegovih pet stranačkih kolega.

Britanski ministar Gevin Vilijamson u novembru 2022. podnio je ostavku jer je optužen za “nemoralno” ponašanje i slanje neprikladnih poruka poslanicima i bivšim kolegama, dok je penzionisani general Asim Saleem Bajwa, savjetnik premijera Pakistana Imrana Khana, podnio ostavku zbog optužbi za korupciju protiv njega.

Ministrica za porodicu i rad Christine Aschbacher (ÖVP) demantovala je optužbe o plagiranju diplomskog rada nakon medijskih natpisa, ali je uprkos tome dala ostavku.

Ovo su samo neki od primjera, ali praksa svugdje u svijetu je da političari koji se dovode u vezu sa kriminalom podnose ostavke. Osim u BiH. Svjedoci smo da su mnogi naši političari bili optuživani i osuđivani, ali nikada nisu ni pomislili da podnesu ostavku.

Presuda protiv Novalića nije pravomoćna, niti je u presudi zatražena mjera zabrane obavljanja funkcije, tako da Novalić pravno gledajući može i dalje obavljati funkciju premijera.

Moralno, trebao bi podnijeti ostavku – prenosi Žurnal.infoIzvor
zurnal.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button