Zanimljivosti i zabava

Mapa Evrope o konzumaciji šećera: Gdje se nalazi Bosna i Hercegovina?
Profil na Instagramu pod nazivom “Landgeist Maps” nedavno je podijelio mapu na kojoj se prikazuje koliko stanovnici Evrope konzumiraju šećera.

Ono što bi vas moglo iznenaditi jeste da su se državljani Bosne i Herprofcegovine našli na posljednjim mjestima ove liste, kada je riječ o konzumaciji šećera.

Možda će Vas zanimati i:

Prosječna konzumacija šećera u BiH je 18,3 kilograma po osobi.

Jedine države ispod Bosne i Hercegovine su Luksemburg s 10, 8 kilograma šećera i Kipar s 17,6 kilograma šećera po osobi.

https://www.instagram.com/p/Cqfvqn6Ny7W/

Prvo mjesto zauzela je Belgija, gdje je prosječni unos šećera 48,3 kilograma po osobi. Drugo mjesto zauzela je Poljska s 45,7 kilograma, a na trećem mjestu nalazi se Malta s 43,8 kilograma šećera po osobi.

Kada je riječ o državama u regionu, Bosnu i Hercegovinu slijede Albanija s 18,6 kilograma, Slovenija s 19,4 kilograma, Crna Gora s 21,2 kilograma te Srbija s 22,4 kilograma šećera po osobi.

Hrvatska je za nešto više od 10 kilograma iznad ostalih država u regionu s 33,8 kilograma, ali rekord u rekord u regionu ipak drži Sjeverna Makedonija s 36,7 kilograma šećera po osobi.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button