BiH

Klub Bošnjaka pozvao poslanike da danas ne glasaju za imenovanje Vlade FBiH (VIDEO)
Članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas su na pres-konferenciji u Federalnom parlamentu pozvali poslanike Predstavničkog doma da na današnjoj sjednici ne glasaju za, kako kažu, oktroisanu neustavnu Vladu Federacije BiH.

– Time bi visokom predstavniku, kao i ostalim domaćim i međunarodnim faktorima pokazali da ne pristaju na aparthejd i sprečavanje svake šanse da FBiH, a samim tim i BiH, jednog dana bude moderno i demokratsko i građansko društvo, kakva su sva društva i države u Evropi – izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić.

Posebno je pozvao poslanike iz reda bošnjačkog naroda, koji su članovi stranka Trojke, da u sebi pronađu dovoljno snage, patriotizma i dostojanstva, i da svojim glasanjem “ne stavljaju Bošnjake u geto”.

Članovi Kluba Bošnjaka osudili su Odluku visokog predstavnika, koja je jučer donesena kako bi se odblokirao proces imenovanja Vlade FBiH, a koju na današnjoj sjednici treba potvrditi Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

– Tom odlukom je suprotno Ustavu nametnuto imenovanje Vlade. Ovim pravnim nasiljem je suspendovana izborna volja bošnjačkog naroda, koju artikuliše i predstavlja Refik Lendo kao potpredjednik Federacije iz reda bošnjačkog naroda – kazao je Zukić.

Govoreći o Odluci visokog predstavnika naglasio je da se radi o jednokratnoj odluci kojom se potpuno degradira volja Kluba Bošnjaka. S druge strane, trajnim rješenjem, koje se odnosi na naredne izborne procese, smatra Zukić da je osigurana puna zaštite pozicije HDZ-a BiH.

– Napominjemo da u slučaju primjene trajne odluke na današnji izbor Vlade FBiH ne bi mogla bit zaobiđena volja potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda odnosno većine u Klubu Bošnjaka. Dakle, visoki predstavnik je jednokratnom odlukom zaobišao dominantnu volju Bošnjaka, a trajnom osigurao poziciju HDZ-a za sve naredne izborne procese – podvukao je Zukić.

Ovom prilikom je potpredsjednik Federacije Refik Lendo poručio da su Odlukom visokog predstavnika “prekriženi Bošnjaci, on i Klub Bošnjaka”.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button