SvijetZanimljivosti i zabavaZaštita okoliša

Klimatski aktivisti širom Berlina blokirali ceste i zaustavili saobraćaj
Klimatski aktivisti grupe ‘Posljednja generacija’ okupili su se u ponedjeljak, kako su i najavljivali, na velikom broju cesta u Berlinu tako da je u njemačkom glavnom gradu saobraćaj uglavnom blokiran, prenosi DW.

– Saobraćaj je blokiran na oko trideset lokacija u gradu na kojima su se aktivisti ili zalijepili za cestu ili se u grupama okupljaju nasred saobraćajnica – stoji u saopćenju policije.

Kako se navodi, na teren je izašlo preko 500 pripadnika policije koji će pokušati deblokirati saobraćaj.

A road is blocked with a sit-in by activists of the group Last Generation in Berlin Monday, April 24, 2023. German climate activists tried bringing traffic to a standstill in Berlin on Monday morning by gluing themselves to streets all over the capital. (Paul Zinken/dpa via AP)

Blokirana je između ostalog i gradska autocesta A100 preko koje se odvija najveći dio gradskog saobraćaja.

Grupa koja sebe zove ‘Posljednja generacija’ je još prošle sedmice najavila da će od ponedjeljka “masovno blokirati saobraćajnice u Berlinu.” Manje akcije su već provodili prošle sedmice.

Cilj ekoloških aktivista je njemačku vladu prisiliti na ubrzanje donošenja mjera koje bi usporile globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

– Mi više ne smijemo dopustiti da se naša vlada ne drži ustava. Isto tako ne prihvaćamo da vlada ne raspolaže planom kako zaustaviti uništenje temelja za našu egzistenciju. I zato pružamo otpor – stoji u saopćenju ove grupe aktivista.

Grupa ‘Posljednja generacija’ je poručila da najnovije akcije blokiranja saobraćajnica nisu vremenski ograničene kao do sada, nego će prestati tek kada vlada udovolji njihovim zahtjevima.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button