SvijetZanimljivosti i zabava

Izet ef. Čamdžić: Ramazan je jedna snažna duhovna vježba (VIDEO)

Zavidovićki imam Izet ef. Čamdžić javnosti je poznat po svojim hutbama koje su za kratko vrijeme postale prepoznatljive i koje se prate sa oduševljenjem.

Efendija Čamdžić nam je u razgovoru ukazao na značaj mjeseca Ramazana, ali i na koji način da se vjernici ponašaju, uzimajući u obzir i da je pandemija uveliko otežala mnogo toga na što su ljudi tokom ovog svetog mjeseca navikli:

“Svako ko ramazan živi i doživljava uopće mu nije problem hoće li moći kuda otići ili neće. Ramazan se ne svodi na manifestaciju njegovih obreda. Ramazan je jedna snažna duhovna vježba kako da se vjera živi. Pandemija neće uticati na one ljude koji istinski doživljavaju Ramazan kao vrijeme vlastitog preporoda, niti će imati problem da klonu duhom, jer je to za njih nemoguće,” rekao je Izet ef. Čamdžić.

https://www.facebook.com/radio.kameleon/videos/168978895092363

Također je istakao važnost da se post tokom mjeseca ramazana ne smije svesti samo na uzdržavanje od hrane i pića:

“Post se nipošto ne svodi samo na odricanje od materijalnog, odnosno užitka u hrani i piću, jer ako se ne odreknemo grijeha, što je suština posta, neće biti neke velike koristi od odricanja od ovoga spomenutog. Poslanik Muhammed s.a.v.s. je rekao ko ne ostavi laž i ružan govor, nema potrebe da radi Allaha ostavi hranu i piće. Ramazan i post dolaze da nas nauče, da nam pokažu da je odricanje mogućno.”

Izet ef.  Čamdžić je za kraj istakao važnost duhovnog razvoja i na koji način svaki čovjek da sebe čini boljim:

“Kroz obrede, kroz ramazan, kroz intenzivne razgovore sa sobom, kroz razmišljanje o ajetima i znakovima Božijeg postojanja dolazi se do spoznaje, a spoznaja je duhovno narastanje, a kada se ono postigne onda čovjek nema problem sa grijehom, jer je svjestan da mu grijeh ne donosi nikakvo dobro ni na jednom od svjetova.”Možda će Vas zanimati i:

Back to top button