SvijetZanimljivosti i zabava

Istraživanje dugo 17 godina otkrilo koji je najstresniji posao na svijetu
Gotovo da nema posla koji s vremena na vrijeme nije stresan, a u dugotrajnom istraživanju znanstvenici su otkrili koji je posao najstresniji.

Burzovni mešetar, vozač autobusa, odgajatelj u vrtiću, pilot, liječnik, sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mjesto na listi najstresnijih poslova na svijetu. No najstresniji na svijetu je konobarski posao, tako barem tvrdi studija Južnog medicinskog sveučilišta u Kini.

Na prvu bi to moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, primjerice, pilota. Ali ako bolje razmislite, rezultat studije čini se uvjerljivim. Konobari su tokom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je iznimno visok.

Restaurant Workers, Tell Us About Entitled Customers

Zauzvrat doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od primjerice liječnika, konobari nisu nagrađeni dobrom plaćom i priznanjem.

Znanstvenici su također otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima. Dugoročna studija provodila se 17 godina s ukupno 136.000 sudionika.

 

Izvor
Index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button