In memoriam

Danas komemoracija akademiku Senahidu Haliloviću
Komemoracija povodom smrti akademika Senahida Halilovića bit će održana u četvrtak, 27. aprila u 15 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Istog dana u 17 sati bit će upriličena dženaza na Gradskom groblju Bare.

Na komemoraciji će, o radu i životu akademika Halilovića, govoriti njegovi saradnici i saradnice, akademici, profesori, studenti i studentice.

Brojne reakcije na vijest o smrti vodećeg bh. lingviste akademika Senahida Halilovića govore o ogromnom gubitku za akademsku zajednicu i društvo u cjelini.

Direktor Instituta za jezik u Sarajevu Jasmin Hodžić izjavio je da će akademik Halilović “ostati upamćen kao jedan od utemeljitelja i vodećih istraživača lingvističke bosnistike”, dok je akademik Esad Duraković naglasio da je akademik Halilović “obilježio postratni period u BiH”, te da “pripada onoj vrsti naučnika koji su u svojoj oblasti obilježili vlastito vrijeme”.

Akademik Senahid Halilović objavio je tokom četiri decenije duge naučne karijere 18 knjiga štampanih u više od 100.000 primjeraka, te više od 100 naučnih i stručnih radova. Član Akademije nauka i umjetnosti BiH postao je 2019. godine.

Njegova najpoznatija djela su knjige Bosanski jezik, Pravopis bosanskoga jezika, Gramatika bosanskoga jezika, Rječnik bosanskoga jezika. Ovim knjigama i svojim cjelokupnim višedecenijskim djelovanjem akademik Halilović dao je presudan i prekretan doprinos razvoju bosnistike i standardizaciji bosanskoga jezika.

Senahid Halilović, član Akademije nauka i umjetnosti BiH i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, preminuo je u 66. godini u Sarajevu.

Izvor
Rtvtk.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button