Svijet

Borne: Frrancuska mora proći kroz ‘razdoblje ozdravljenja’
Francuska mora “proći kroz razdoblje ozdravljenja” nakon nekoliko sedmica povremeno nasilnih uličnih protesta protiv planova za podizanje starosne dobi za odlazak u prenziju, izjavila je premijerka Elisabeth Borne, iako nije ponudila jasan izlaz iz političkih previranja.

Protesti, koji su započeli kao sindikalni pokret protiv osporavane penzione reforme predsjednika Emmanuela Macrona, izazvali su široki bijes protiv samog Macrona nakon što je izbjegao staviti zakon na konačno glasanje u parlamentu.

Iako manji broj uličnih marševa širom Francuske u četvrtak ukazuje na to da protesti možda gube na snazi, reforma je duboko nepopularna i naglašava Macronovu oslabljenu poziciju sada kada je lišen funkcionalne većine u parlamentu.

– Moramo biti krajnje oprezni da ne forsiramo stvari. Moramo pustiti da stvari miruju. Zemlji je potrebno smirivanje – izjavila je Borne za Le Monde u intervjuu objavljenom u petak.

Macron i njegova vlada žele podići zakonsku dob za odlazak u penziju za dvije godine na 64 kako bi spriječili da penzioni budžet padne duboko u deficit. Sindikati tvrde da se novac može pronaći negdje drugdje.

Sindikalni čelnici i demonstranti kažu da je jedini izlaz iz krize da se zakon ukine – opcija koju je vlada više puta odbacila.

– Ako doista želite smirivanje, morate odgoditi tu reformu – izjavioo je u petak Laurent Berger, čelnik umjerenog sindikata CFDT, za televiziju BFM.

Protivnici zakona sada čekaju da Ustavno vijeće donese svoju presudu o zakonu 14. aprila. Vijeće ima ovlasti poništiti zakon – ili njegove dijelove – ukoliko smatra da krši ustav, ali rijetko odbacuje cijeli jedan zakonski akt, prenosi AFP.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button