PolitikaSvijet

Australija pokrenula najveću reformu odbrane
Australija je u ponedjeljak pokrenula svoju najveću reformu dobrane u posljednjih nekoliko desetljeća, obećavajući da će pretvoriti vojsku koja “više ne odgovara svrsi” u borbenu snagu koja bi mogla odvratiti Kinu ili bilo kojeg potencijalnog neprijatelja.

Ministar odbrane Richard Marles predstavio je strateški pregled koji je pozvao na oštar pomak ka odvraćanju dugog dometa – korištenjem projektila, podmornica i sajber alata kako bi se protivnici držali na dohvat ruke.

– Danas, po prvi put u 35 godina, mijenjamo misiju australijskih odbrambenih snaga – rekao je Marles.

Opisujući vojno jačanje Kine kao najveće i najambicioznije od bilo koje zemlje od Drugog svjetskog rata, u pregledu se upozorava da “sve rastu rizici od vojne eskalacije ili pogrešnih proračuna”.

Amphibious war games ready Australia to battle rapid change, constant threats - ABC News

Australijski planeri su oprezno gledali na vojni uspon Kine, strahujući da bi sada ogromne mogućnosti Pekinga mogle efektivno odsjeći Australiju od trgovinskih partnera i globalnih lanaca nabavke.

Kao odgovor na tu prijetnju, australska vojska će razviti sposobnost napada iz zraka, kopna i mora, ojačati sjeverne baze i regrutirati više vojnika.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button