SvijetZanimljivosti i zabava

18-godišnjakinja napravila test koji otkriva je li vam netko ubacio drogu u piće
Osamnaestogodišnja učenica srednje škole Greenwich u Connecticutu uspjela je stvoriti senzor koji otkriva prisutnost difenhidramina (DPH), sedativa i antihistaminika, odnosno droga za silovanje, u piću.

Senzor je namijenjen sprječavanju seksualnih napada uz pomoć ubacivanja droge za silovanje u piće, malen je, jeftin i jednostavan za korištenje, izvještava Smithsonian. Zbog ove inovacije mlada Angie Fogarty bila je jedna od 40 finalista natjecanja Regeneron Science Talent 2023., najstarijeg i najprestižnijeg natjecanja iz prirodnih znanosti i matematike u Americi.

Fogarty je posebno razmišljala o sprječavanju drogiranja pića u sveučilišnim kampusima. U nadi da će stvoriti sigurnije okruženje za studente uspjela je napraviti senzor koji mijenja boju i može pomoći nekome da zna je li u piću droga.

Ako netko posumnja na to da mu je nešto ubačeno u piće, može u malu količinu staviti regulator pH, pričekati dok tekućina ne postane blijedožuta i zatim nekoliko kapi staviti na senzor koji postaje crven ili zelen, ovisno o tome sadrži li tekućina DPH. Mlada inovatorica kaže da se dugo mučila s efektom mijenjanja boje. To je na koncu uspjela svladati, ali i nakon toga ju je čekalo još puno testiranja.

This 18-Year-Old Developed a Test to Find Out If Your Drink Has Been Spiked | Innovation| Smithsonian Magazine

Proizvodnja svakog testa košta jedan dolar

Uglavnom se radilo o alkoholnim pićima koja sadrže mnogo aditiva i umjetnih boja, što su varijable kojima je teško upravljati, a i kiselost pića mijenja reakciju koja čini osnovu testa. Na kraju je shvatila da manje količine natrijevog hidroksida mogu standardizirati kiselost napitka i omogućiti da proces profunkcionira.

Proizvodnja svakog testa košta jedan američki dolar, što znači da je ekonomski i dostupan, uz to što je jednostavan za korištenje. Na tržištu postoje i drugi testovi koji koriste različite metode, ali uglavnom su komplicirani za korištenje, a miješanje ispitnih sredstava može se slučajno poremetiti.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button