Lifestyle

Sretan dan sreće

Međunarodni dan sreće
Sreću čine male stvari, svakodnevne sitinice na koje često ni ne obraćamo pažnju. Ukoliko želite da se osjećate bolje i da budete sretniji, ne treba vam puno. Zašto ne biste počeli još danas?

Potraga za srećom je osnovno pravo svakog ljudskog bića, bez obzira na to u kakvim se uslovima on nalazilo i živio, a potraga za stanjem ispunjenja je naša svakodnevna misija. Sreća je mentalno ili emocionalno stanje sa pozitivnim i ugodnim emocijama, koje idu od zadovoljstva, do intenzivne radosti.

Planinska azijska zemlja Butan godinama važi za zemlju sa najsretnijim građanima na svijetu. Ova država je 2005. uvela prvi Indeks bruto nacionalne sreće – koji je pored  životnog zadovoljstva, emocije i duhovnosti, mjerio i subjektivne ocjene o zdravlju, obrazovanju, vladi, ekologiji i slično. Pored toga, zalažu se za alternativnu mjeru nacionalnog i društvenog prosperiteta, pod nazivom „Sreća: Holistički pristup razvoju”. Pristup odbacuje upotrebu ekonomskog i materijalnog bogatstva kao pokazatelja razvoja, a umjesto toga usvaja holistički pristup gdje su duhovno blagostanje građana i zajednica dobile dovoljno značaja.

Ujedinjene nacije su prihvatile ovu incijativu i 2012.godine proglasile 20. mart za Međunarodni dan sreće i pozvale sve zemlje da krenu u tom pravcu. Mnoge zemlje, poput Kanade, Francuske, Britanije, Japana i Italije, su već uvrstile mjerilo građanske sreće u svoje zvanične nacionalne statistike.

Znate li neki način pomoću kojeg možete da podstaknete sreću? Šta je to što vas pokreće i čini vas radosnim?Možda će Vas zanimati i:

Back to top button