BiHVijesti

Saopštenje za javnost ispred Bh. povorke ponosa: Događaji će biti održani
Iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa su reagovali nakon što je organizacija Srbsko Sabranje Baštionik zatražila otkazivanje najavljenih događaja.

Bh. povorka ponosa je na svojoj Facebook stranici obavijestila javnost o tome da će događaji biti održani uprkos prijetnji i pokušaja zastrašivanja.

Oni su iskazali svoj stav i mišljenje povodom rekacija 13 organizacija i udruženja građana iz Republike Srpske koje su poslale otvoreno pismo Miloradu Dodiku i Drašku Stanivukoviću u pokušaju sprječavanja događaja kojeg je Povorka organizovala.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa obavještava javnost da će događaji (projekcija filma, diskusija i party) koji su planirani za subotu 18.03. u Banjoj Luci biti održani bez obzira na kontinuirane napade, te pokušaje diskreditovanja i opstrukcije djelovanja i rada Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, kao i na homofobne, transfobne i fašističke napade pojedinaca.

Prije svega, važno je naglasiti da smo, kao i svaki put do sad, događaje prijavili nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno policiji, te da smo u stalnoj komunikaciji sa policijskim predstavnicima/ama, naročito otkako se dogodio nasilnički napad oduzimanja zastave na Osmomartovskom maršu.

Policija je upoznata sa svim što se događa, od vrste događaja do prijetnji i pokušaja zaustavljanja cijele organizacije događaja.

Neinformisanost političkih zvaničnika, zvaničnih nosilaca vlasti i pojedinih udruženja, te direktna diskriminacija i homofobija, koja je vidljiva iz njihovih izjava, šalju jasnu poruku – ko je dobrodošao u Banja Luku, a ko nije. Zato je važno da javnost zna, da upravo ovakvi stavovi proizvode netrpeljivost i nasilje, a ne samo postojanje LGBTIQ osoba.

Prošle godine su u Banjoj Luci održana čak tri različita događaja u organizaciji Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i savezničkih organizacija bez ikakvih prijetnji, diskreditovanja i pokušaja zabrane.

Šta se to promijenilo?

Aktivisti i aktivistkinje koji_e zagovoraju unaprijeđenje LGBTIQ prava djeluju u Banja Luci i u cijeloj Republici Srpskoj više od 15 godina, te napominjemo da LGBTIQ zajednica u Banja Luci i ostatku entiteta Republika Srpska postoji i da niko nema pravo da ograničava LGBTIQ osobe na život u četiri zida.

Iako je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa već godinama aktivno prisutan u Banjoj Luci i ostatku RS-a, nikada prije nije postojao sličan stepen otpora prema našem dolasku i sprovođenju naših aktivnosti.

Naši događaji, projekcija filma i diskusija, održavaju se u znak solidarnosti sa svim aktivistima/kinjama, novinarima/kama, te ostalim građanima/kama koji će biti pogođeni ukoliko se kriminalizuje kleveta u RS-u.

Da li su izazovi sa kojima se Bh. povorka ponosa susreće društveni scenario koji u budućnosti mogu očekivati i druge organizacije civilnog društva i medija? Važno nam je naglasiti da i u toku organizacije ovih događaja, postoji velika podrška naših saborkinja i saboraca iz Banja Luke i sa cijelog područja entiteta Republike Srpske, te da savezništvo samo potvrđuje da u entitetu Republika Srpska postoji snažan otpor protiv pokušaja gušenja slobode govora i udruživanja.

Svima koji_e su zabrinuti_e ili se plaše, želimo poručiti da je strah legitiman osjećaj u ovakvim okolnostima, te da su vrlo vjerovatno svi oni hrabri aktivisti i aktivistkinje koji_e su kroz historiju ustajali_e protiv nepravde i režima osjećali_e isto. Strah je postojan, baš kao i potreba za slobodom i dostojanstvenim životom.

Bh. povorka ponosa je neformalni kolektiv građanki i građana ove države, aktivistkinja i aktivista za ljudska prava koji_e dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, pa tako i iz Banja Luke, Prijedora, Bijeljine, Doboja, Tuzle, Mostara, Zenice, Maglaja, Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova i opština.

Bh. povorka ponosa je protest za prava svih građana/ki, pa tako i za prava LGBTIQ osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Poručujemo da nećemo odustati u našoj borbi za jednakost svih LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini. Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu.

Niko nije slobodan dok svi i sve nismo slobodni_e i zato nas bilo kakvi pokušaji zastrašivanja neće zaustaviti u borbi za jednakost.

Vidimo se u Banjoj Luci!

Solidarno,
Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa”

https://www.facebook.com/bh.povorkaponosa/posts/pfbid0Cdi7EJRAUG8NxdxpDDe2ACHe6L6uN7oRxybn4xaLAe51uwh8m5ydZ2XEV43u3SN3l

 

Podsjećamo, nakon upućenog otvorenog pisma, usljedile su i reakcije od Dodika i Stanivukovića.

“Zbog opravdanih razloga koje su naveli, smatram da nadležni organi treba da razmotre mogućnosti kako bi s organizatorima najavljenog skupa dogovorili da se planirani događaji ne održe.” naveo je Dodik.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, također je jasno iskazao svoj stav po pitanju takvih i sličnih događaja u Banjaluci – “Mi težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima i znamo šta je naša vjera i identitet našeg naroda. Meni je zaista drago što je Banjaluka baštionik tako nečega ovdje, a integralno i u BiH. U redu, to neko radi tamo u Sarajevu i neka radi.”Možda će Vas zanimati i:

Back to top button