TuzlaTuzlanski kanton

Počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća u TK
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović prisustvovali su danas svečanosti kojom je počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća u TK, u krugu udruženja Bosper i Plant d.o.o.

Tom manifestacijom počinje sezona sadnje povrća u plastenicima kao i zvanična prodaja visokokvalitetnog rasadnog materijala, koji i ove godine poljoprivrednicima na raspolaganje stavljaju najveći proizvođači sadnog materijala povrća za tržište Bosne i Hercegovine, udruženje Bosper i Plant d.o.o.

U ovogodišnjem asortimanu presadnica povrća dominantnu osnovu čine visokorodni hibridi povrća renomiranih svjetskih proizvođača sjemena povrća kao i starije odomaćene sorte povrća, rečeno je danas, a radi se o presadnicama povrća čije zdravstveno stanje kontrolišu federalne institucije.

Halilagić je istakao da je i današnja manifestacija pokazatelj da Vlada i Bosper, te Plant d.o.o. dijele stratešku viziju razvoja poljoprivredne proizvodnje u Tuzlanskom kantonu.

– Prošle godine Vlada Tuzlanskog kantona je za poticaje u poljoprivredi izdvojila rekordnih 14 miliona KM. Ove godine u Budžetu smo predvidjeli 12,8 miliona KM za ovu namjenu, a to ne mora biti konačna cifra. I ove godine osluškujemo potrebe poljoprivrednika i naš partnerski odnos sa našim poljoprivrednicima nastavit ćemo i ove godine, te ćemo odgovarati na njihove potrebe i kretanja na tržištu – kazao je premijer Halilagić.

Također, naveo je da je Tuzlanski kanton lider po poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH sa oko 33 posto ukupne proizvodnje, saopćeno je iz Vlade TK.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button