Tuzlanski kantonVijestiZaštita okoliša

Otvoren 13. sajam “EKO – ETNO BIH” u Gradačcu
U organizaciji Saveza udruženja ,,Mreža žena – Veliko srce u BiH“, juče je u Gradačcu otvoren 13. Sajam organskih proizvođača ,,Eko-etno BiH“ koji promoviše proizvode organskih proizvođača, kao i prirodnih i turističkih potencijala naše zemlje.

Manifestaciju je otvorio direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović koji je istakao da organska proizvodnja predstavlja značajan udio u domaćoj poljoprivredi ali koja još uvijek predstavlja neiskorišteni potencijal.

Možda će Vas zanimati i:

Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji na kojoj će biti govora o edukaciji o organskom uzgoju paprike i paradajza u zatvorenom prostoru i primjeni novih tehnologija u proizvodnji , te o razvoju turističke ponude, brige o zaštiti okoliša i zaštiti domaće gastro ponude, što su ujedno i pravci u razvoju turizma i poljoprivrede ovog kraja.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je zaželio dobrodošlicu izlagačima, gostima i organizatorima Sajma ističući da je uz ,,Sajam šljive“ ovo takođe značajna manifestacija koja želi da pokaže da organska proizvodnja predstavlja sve značajniji resurs u našoj zemlji.

U ciljeve gradačačkog sajma organskih proizvođača spada i očuvanje starih zanata , starina i običaja što su najbolje pokazali, oduševivši sve prisutne, najmlađi članovi KUD ,,Zmaj od Bosne“ koji su kroz narodne igre i nošnje predstavili dio tih običaja i tradicije.

Sajam će svoj izložbeni i prodajni karakter u ova dva dana predstaviti u gradskom parku podno zidina Kule Zmaja od Bosne.

Tekst: Suad Krajnović
Foto: Ammar Krajnović

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button